piątek, 13 czerwca 2014

Langustynki i białe wino. Czosnek i pietruszka. Palcami wyjadane.


Lubię się pobrudzić w trakcie jedzenia. I nie mam tu na myśli chlapania zupą/sosem na prawo i lewo, choć i to muszę przyznać, że czynię to dość nagminnie. Białe bluzki czy jasne spodnie nie mają w ogóle szansy w połączeniu ze mną i obiadem.

Owoce morza, lubię je wyciągać palcami bezpośrednio z patelni. Tak smakują mi najbardziej. Po skończonym posiłku całe palce ociekają sokiem i pachną morzem. Na koniec bagietką wyjadam pozostały sos. Zdecydowanie tak lubię jeść latem!


Langustynki z patelni

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
500g (całych) langustynek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
1/2 szklanki białego wina

plus
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli (pozbawioną nasion).  

Langustynki wrzućcie na patelnię, przesmażcie przez chwilę, by przeszły aromatem czosnku i chilli. Na koniec wlejcie wino i duście pod przykryciem przez 3-4 minuty.

Podawajcie od razu posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z chęcią bym spróbowała, niestety u Nas nie ma opcji dostać ani świeżych ani nawet mrożonych langustynek :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie kupiłam w selgrosie, pozdrawiam

      Usuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.