poniedziałek, 30 czerwca 2014

Morele i lawenda. Kefir i ziarna. Poniedziałkowo koktajlowo #1


Jak Wam minął weekend?
Był grill czy ognisko?
A może - tak jak u nas tydzień temu - kociołek?
Czy dziś rano czujecie, że przesadziliście z ilością jedzenia?
Wstaliście i czujecie się jakbyście połknęli piłkę?

Jeśli tak, to może skusicie się na lekkie poniedziałkowe śniadanie?
W formie koktajlu morelowego z dużą ilością ziaren na kefirze.


Koktajl morelowy z ziarnami i lawendą

przepis własny
(na 500ml)

Składniki:
6 moreli
4 łyżeczki siemienia lnianego
4 łyżeczki słonecznika
4 łyżeczki zarodków pszennych
4 łyżeczki płatków migdałowych
1 szklanka kefiru
1/2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie
szczypta płatków lawendy

Przygotowanie:
Morele umyjcie, pozbawcie pestek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie do blendera, dodajcie pozostałe składniki i dokładnie je zmiksujcie. Podawajcie od razu. Smacznego!

4 komentarze:

  1. zdarza się, że rano wstaję z takim dziwnym uczuciem ale przy najbliższej okazji spróbuję Twojego koktajlu!
    zapowiada się pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję! Z pewnością doda mi energii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak smakuje to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rafał, to taki koktajl będzie dla Ciebie idealny! :)

    Kamciss, wypróbuj koniecznie! Ja byłam zaskoczona, że słonecznik jest tak słodki po zmiksowaniu :)

    Zufik, bardzo dobrze! Grunt to nie przesadzić z lawendą, bo będzie smakować mydlinami.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.