piątek, 25 lipca 2014

Młode ziemniaki i koperek. Jajka i natka pietruszki. Ekspresowy obiad.


Bo czasem nawet blogerka kulinarna ma ochotę na prosty obiad, który wg rekomendacji samego Jamiego O. "zrobi się" w ciągu 30 minut. W przypadku pracy na etat, takie ekspresowe obiady są na wagę złota. Zwłaszcza gdy trzeba się jeszcze spakować na weekendowy wypad za miasto.

Młode ziemniaki do tej pory gotowałam bardzo tradycyjnie, bo w wodzie z solą. Od dziś będę eksperymentować z różnymi dodatkami, ponieważ ziemniaki przechodzą smakiem użytych ziół i nabierają charakteru.

Latem młode ziemniaki z koperkiem u nas w rodzinie albo były podawane ze zsiadłym mlekiem (obowiązkowo wtedy jedzone na świeżym powietrzu w gorące dni) lub jajkiem sadzonym. Tym razem postanowiłam jednak "zaszaleć" i przygotować jajko w koszulce.

Kiedyś bałam się ich przygotowywania, teraz po kilku próbach już nie taki diabeł straszny, jak go sama malowałam. Najważniejsze są:
1) rozbić jajko do naczynia (najlepiej z uchwytem, jak np. mała filiżanka), z którego potem łatwo będziecie mogli przelać je do garnka z wrzącą wodą;
2)  woda z octem, dzięki czemu białko szybciej się ścina;
3) kilkukrotne zamieszanie łyżką, by stworzyć wir, a następnie gdy wlejecie jajko mieszanie w odwrotną stronę, by białko przykryło żółtko.
To mój sprawdzony przepis na jajko w koszulce. 

A jakie Wy macie patenty, żeby jajko wyszło idealnie?


Młode ziemniaki z jajkiem w koszulce

inspiracja pochodzi z programu Jamiego Olivera "30 minut Jamiego"
(na 2 porcje)

Składniki:
600g młodych ziemniaków (ze skórką)
skórka z połowy cytryny
2-3 gałązki tymianku
1 łyżeczka soli
garść koperku
1 łyżka oliwy
2 duże jajka

plus
garść liści natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrójcie na małe kawałki (wielkości dwóch kęsów), wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie skórkę z cytryny, tymianek i sól. Gotujcie do miękkości. Usuńcie cytrynę i tymianek, odcedźcie. Przełóżcie do dużej miski.

Koperek drobno posiekajcie, dodajcie do ziemniaków. Wlejcie oliwę i dokładnie wymieszajcie.

W moździerzu utrzyjcie natkę pietruszki z oliwą, doprawcie solą.

W rondlu zagotujcie około 2l wody z octem (około 2 łyżkami). Gdy woda zacznie się gotować, zamieszajcie ją energicznie kilka razy, by powstał wir. Wbijcie kolejno do filiżanki po 1 jajku, ostrożnie wlejcie do wody. Gotujcie każde przez około minutę, następnie wyjmijcie łyżką i osuszcie papierowym ręcznikiem.

Podawajcie od razu. Rozłóżcie do dwóch miseczek ziemniaki z koperkiem. Na wierzchu ułóżcie jajko w koszulce, a na nim łyżkę utartej w moździerzu natki pietruszki. Na koniec oprószcie obficie pieprzem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. nigdy w życiu nie wpadłabym na to, że młode ziemniaki przejdą smakiem ziół dodanych do wody - muszę koniecznie spróbować! a ja jajka w koszulce robię podobnie, jedynie nie doprowadzam wody do kompletnego wrzenia, tylko około 80-90 stopni i nie mieszam wody, a delikatnie wkładam jajko. no i koniecznie ocet, bardzo skraca czas gotowania. oj, aż nabrałam ochoty na taki letni obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.