niedziela, 27 lipca 2014

Morele i migdały. Masło i jajka. Tarta, najprostsza.


Po ubiegłotygodniowej awarii piekarnika dotarła do nas nowa kuchenka. Jak każdy sprzęt wymaga wyczucia, zwłaszcza piekarnik. Na początek nie chciałam go zarzucać ciężkimi zadaniami, więc zdecydowałam się na bardzo prostą tartę z owocami. 

Tym razem padło na morele. Lekko owłosione, słoneczne i dojrzałe. Do ciasta w sam raz! Uwierzcie, ta tarta jest tak prosta, że nie ma możliwości by się komukolwiek nie udała.

Idealnie sprawdzi się również z innymi owocami pestkowymi - śliwkami, brzoskwiniami (jak w oryginale), czy nektarynkami. Migdały w połączeniu z każdym z tych owoców smakują wspaniale.

W wersji domowej (poprawiającej humor) podawajcie ją jedynie oprószone cukrem pudrem. Najlepiej wtedy wyjadać ją łyżką bezpośrednio z naczynia, jeszcze ciepłe. W wersji dla gości (bardziej efektownej) podawajcie ją z lodami brzoskwiniowymi.


Szybka tarta migdałowa z morelami

oryginalny przepis pochodzi ze strony kitchensanctuary.com
(na 2 porcje)

Składniki:
30g cukru pudru
60g miękkiego masła
60g mielonych migdałów
45g mąki pszennej (typ 450)
1 małe jajko3 średniej wielkości morele

plus
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni (górna i dolna grzałka).

Do małej miski wsypcie cukier i pokrojone w kostkę miękkie masło. Utrzyjcie na jasną i kremową masę (zajmie Wam to kilka minut). Na koniec dodajcie 45g migdałów i mąkę, dokładnie mieszajcie, aż powstanie jednolita masa.

Małe naczynie do zapiekania (o średnicy 15cm) wysmarujcie masłem. Wyłóżcie na dno połowę przygotowanego ciasta. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 10 minut.

Do pozostałej masy dodajcie resztę migdałów i jajko, dokładnie wymieszajcie, aż składniki dokładnie się połączą.

Morele umyjcie, przekrójcie na pół, usuńcie pestki. Każdą połówkę pokrójcie wzdłuż na 3 części. 

Podpieczony spód wyciągnijcie z piekarnika, ułóżcie na nim morele (odłóżcie 6 kawałków do dekoracji). Wyłóżcie na nie pozostałe ciasto, dokładnie rozsmarujcie na owocach. Na wierzchu ułóżcie odłożone kawałki moreli, lekko dociśnijcie je palcami. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Na koniec przestawicie piekarnik na górną grzałkę (z opcją grill) i pieczcie przez kilka minut, tylko do zezłocenia z wierzchu (obserwujcie stopień zezłocenia).

Podawajcie od razu (najlepiej smakuje wyjadana łyżką prosto z naczynia) oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Cudna tarta, pyszne połączenie. Mam morele i właśnie myślę, co z nimi zrobić:)
    pozdrawiam Cię Ewelinko:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.