sobota, 26 lipca 2014

Morele. Papryczka pepperoni i zielony pieprz. Dżem.


Macie zapas morelek, z którymi nie wiecie już co zrobić?
Macie zapas morelek, bo przerobiliście je już na wszystkie możliwe sposoby?
Już nie szukajcie pomysłu, co z nimi zrobić. Przeróbcie je na dżem!

Ale nie byle jaki dżem. Wytrawny dżem, z dodatkiem papryczek pepperoni i marynowanego zielonego pieprzu. Dżem jest ekstremalnie pyszny!

Uwaga! Przygotowanie go grozi wyjedzeniem całego przygotowanego zapasu. Idealnie spisuje się w towarzystwie koziego sera i bagietki.



Dżem morelowy z pepperoni i zielonym pieprzem

inspiracja pochodzi ze strony beantownbaker.com
(na ok. 500ml)

Składniki:
600g moreli
1 średnia papryczka pepperoni
1 i 1/3 szklanki białego cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ziarenek zielonego pieprzu (z zalewy)

Przygotowanie:
Morele umyjcie, usuńcie pestki i pokrójcie na małe kawałki, wrzućcie do dużego rondla (razem z pestkami - one wytworzą pektyny, które zwiążą dżem). Dodajcie pokrojoną drobno papryczkę (razem z nasionami), cukier, sok z cytryny i zielony pieprz. Gotujcie pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut, aż morele zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszajcie, by się masa się nie przypaliła. Zdejmijcie z ognia.

Usuńcie pestki, a powstały dżem przełóżcie do wyparzonych słoiczków.

Przechowujcie szczelnie zamknięte w lodówce do 2 tygodni lub poddajcie pasteryzacji i cieszcie się tym dodatkiem całą zimę. Smacznego!


 * * *

Przepis dodaję do akcji Kabamaigi "Morelkowo Brzoskwiniowo 6"



3 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.