czwartek, 10 lipca 2014

Płatki owsiane i jęczmienne. Czarne porzeczki i mąka ryżowa. Chrupiące ciasteczka.


Uwielbiam owsiane ciasteczka. Podobnie jak muffiny przygotowuje się ekspresowo, jeśli zapas płatków owsianych macie pod ręką.

Tym razem postanowiłam poeksperymentować i użyłam mąki ryżowej. Dzięki temu ciasteczka stały się cudownie chrupiące. Są idealnie słodkie, przełamane kwaśnością czarnej porzeczki. Jedne z lepszych jakie upiekłam!


Ciasteczka owsiano-jęczmienne z czarnymi porzeczkami

przepis własny
(na 18 sztuk)

Składniki:
125g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki czarnych porzeczek

Przygotowanie:
 Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (dolna i górna grzałka).

W jednej misce wymieszajcie mąkę, oba rodzaje płatków, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyjcie masło z cukrem. Dodajcie jajko i miksujcie, aż do całkowitego połączenia składników. Przesypcie suche składniki i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie czarne porzeczki, ponownie wymieszajcie.

Nabierajcie po czubatej łyżce masy i zwilżonymi dłońmi formujcie kulki. Układajcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 

Włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 25 minut. Ciastka będą lekko miękkie, więc delikatnie przenoście je na kratkę. Zostawcie, aż do całkowitego ostygnięcia. 

Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.