wtorek, 12 sierpnia 2014

Cukinia i czerwona papryka. Gorczyca i kurkuma. Relish.


Wyzwanie cukiniowe dobiegło końca. Jak się okazuje pomysłów na przerobienie 9kg cukinii wcale mi nie brakowało. Za każdym razem jestem zaskoczona tym, jak to warzywo jest uniwersalne w smaku. W zależności od użytych dodatków zmienia się niczym kameleon dostosowując się do otoczenia.

Dziś mam dla Was wytrawny relish z cebulą, czerwoną papryką i chrupiącą gorczycą. Sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs i dojrzałych serów.

Jeśli poszukujecie cukiniowych inspiracji to polecam Wam poniższe przepisy:
   *  ciasto czekoladowe z cukinią,
   *  krążki z cukinii w cieście naleśnikowym.



Relish z cukinii

oryginalny przepis pochodzi ze strony madebyjayne.com
(na 750ml)

Składniki:
1 wyrośnięta cukinia (ok. 1,3kg, po wydrążeniu 0,9kg)
3 średnie cebule (ok. 420g)
40 soli
1 czerwona papryka (ok. 250g)
1 szklanka octu z białego wina
400g cukru
1 łyżka białej gorczycy
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Cukinię obierzcie, wydrążcie i zetrzyjcie an tarce o grubych oczkach. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. Przełóżcie cukinię i cebulę do dużej miski, zasypcie solą i dokładnie wymieszajcie. Szczelnie przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki.

Rano wypłukajcie w zimnej wodzie, osączcie na sicie, dla pewności odciśnijcie. Odłóżcie na bok.

Paprykę przekrójcie na pół, usuńcie gniazdo nasienne i posiekajcie w drobną kostkę. Wrzućcie do dużego rondla. Dodajcie cukier, ocet winny i przyprawy, dokładnie wymieszajcie. Smażcie przez chwilę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajcie osączoną cukinię z cebulą i ponownie wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 45 minut co jakiś czas mieszając.

Jeszcze gorące przełóżcie do wyparzonych słoików. Przechowujcie w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzujcie. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Będę go jadł już niedługo :) Dzięki wielkie za przepis, to jest po prostu pyszne! Mich

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.