sobota, 9 sierpnia 2014

Jabłka. Białe wino i bazylia. Granita dla ochłody.


Do połączenia jabłka i mięty nie muszę nikogo przekonywać. To po prostu mariaż idealny. Nic tak nie gasi latem pragnienia jak sok jabłkowy z dodatkiem mięty.

Upały powróciły i razem z nimi wszędobylska duchota, która sprawia, że energia bardzo szybko umyka. Jedyne czego ciało potrzebuje, to ochłody. Wiatrak, szklanka schłodzonej wody czy domowe lody - każdy sposób jest dobry.

Dziś mam dla Was coś szybszego niż lody. Nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu, zakładam że macie w domu blender. Wystarczy tylko zmiksować składniki i pozwolić zamrażalnikowi działać. Potem całość tylko zruszcie/zryjcie widelcem i sposób na ochłodę gotowy.


Granita papierówkowa z miętą

przepis własny
(na 500ml)

Składniki:
200g dojrzałych papierówek
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej domowego)
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
1 łyżka brązowego cukru
kilka liści mięty

plus do dekoracji
listki mięty

Przygotowanie:
Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie do blendera, dodajcie pozostałe składniki, dokładnie zmiksujcie. Przelejcie do naczynia (w którym będziecie granitę zamrażać) i wstawcie do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. 

Następnie wyjmijcie z zamrażalnika i "zryjcie" za pomocą widelca, aby powstała granita. 

Podawajcie od razu, udekorowane listkami mięty. Smacznego!

1 komentarz:

  1. A ja jabłka z miętą nie lubię... Mam jakiś uraz z dzieciństwa chyba.
    Zamiast mięty dałabym cynamon, o! ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.