piątek, 8 sierpnia 2014

Kurki i brandy. Pietruszka i pappardelle. Obiad błyskawiczny.


Mamy takie miejsce w lesie, że bez względu na to jak sucho jest, to wyjdziemy choć z garstką kurek. Wystarczy tylko wysiąść z auta i trochę poprzyglądać się ściółce i już kilka sztuk jest w garści. Potem tylko trzeba trochę się pokręcić po okolicy (dosłownie chodzić w kółko) i w koszyku ląduje kolejny żółty grzybek :)

Z garstką kurek nie poszaleję, ale na sos do makaronu dla dwóch osób z pewnością wystarczy. Mimo gorąca, warto nastawić wodę na makaron i przygotować ten szybki sos.


Pappardelle z kurkami (na brandy)

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
150g kurek
1 łyżka masła
1/4 szklanki brandy
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
100ml śmietany 18%sól i pieprz do smaku
150g suchego makaronu

Przygotowanie:
Kurki oczyśćcie i pokrójcie na kawałki (mniejsze kurki wystarczy przekroić na pół). Na patelni rozpuśccie masło, rozgrzejcie. Dodajcie pokrojone kurki i smażcie przez 2-3 minuty, aż grzyby lekko zmiękną. Dolejcie brandy i gotujcie do czasu, aż alkohol odparuje. Na koniec dodajcie posiekane zioła i śmietanę. Doprawcie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie na bok na czas przygotowywania makaronu.

Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Osączcie na durszlaku, odlejcie ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.

Makaron dodajcie do przygotowanego sosu, dokładnie wymieszajcie. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajcie wodę z gotowania makaronu.

Podawajcie od razu udekorowane natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Eleganckie i smakowite danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki mi po głowie chodziły ostatnio, najlepiej właśnie z jakimś makaronem... pięknie to wygąda !

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.