piątek, 29 sierpnia 2014

Portobello i chorizo. Mozarella, pomidory i bazylia. Z piekarnika.


Szybki pomysł na kolację dla zapracowanych. Wystarczy tylko pokroić kilka składników, obrać grzyby i pozwolić piekarnikowi "do the magic" :)

Jeśli nie macie akurat chorizo pod ręką, równie dobrze możecie użyć np. kabanosów. 

Wybaczcie tak krótki wstęp, ale uciekam do pracy, bo zaczął się u nas młyn planistyczno-prezentacyjny :)


Pieczarki portobello nadziewane chorizo, mozzarellą i pomidorami

przepis własny
(na 4 sztuki)

Składniki:
4 duże pieczarki portobello
50g chorizo
120g mozzarelli
1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
1 mały pomidor (ok. 100g)
chlust balsamico
szczypta soli
szczypta pieprzu

plus do dekoracji
czubki bazylii

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Pieczarki obierzcie ze skórki, oderwijcie nóżki i drobno je posiekajcie. Przełóżcie do miski, kapelusze na razie odłóżcie na bok.

Chorizo, mozzarellę i pomidora pokrójcie na drobną kostkę. Dodajcie do posiekanych nóżek, dodajcie drobno posiekaną bazylię. Doprawcie do smaku odrobiną balsamico, szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszajcie.

Przygotowane nadzienie rozłóżcie po równo do każdego kapelusza. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 15 minut.

Podawajcie od razu po wyciągnięciu z piekarnika, udekorowane bazylią. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, świetny przepis. A zdjęcia są po prostu cudowne. Możesz zdradzić jakiego sprzętu używasz, może jakieś inne wskazówki?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowałam kiedyś pieczarki, ale nigdy takimi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.