wtorek, 30 września 2014

Ciecierzyca i jarmuż. Tahina i pieczony czosnek. Hummus(u)jemy.


W ubiegłym tygodniu pokazałam Wam przepis na hummus z dodatkiem dyni. Dziś kolejna wersja z dodatkiem jarmużu. Koniecznie wypróbujcie!

Sprawdzi się idealnie jako smarowidło do chleba lub jako przekąska razem z chlebem pita.

Hummus z dodatkiem jarmużu i pieczonego czosnku

oryginalny przepis pochodzi ze strony ohmyveggies.com
(na ok. 300ml)

Składniki:
7 ząbków czosnku (nieobranych)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 szklanka drobno posiekanego jarmużu (z ok. 3 łodyg)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pasty tahina
1/2 łyżeczki soli morskiej

plus do dekoracji
oliwa z oliwek
gałązka jarmużu

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Ząbki czosnku skropcie oliwą, owińcie folią aluminiową i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odłóżcie na bok, do ostygnięcia. Następnie obierzcie z łupinek i wrzućcie do miski blendera.

Ciecierzycę osączcie pozostawiając 3 łyżki soku, dodajcie do czosnku. Dorzućcie do blendera pozostałe składniki, dokładnie zmiksujcie. 

Przełóżcie do miski, w której będziecie serwować hummus. Obficie skropcie oliwą, udekorujcie gałązką jarmużu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,mam złamane serce od samego patrzenia!
    Ale zrobię,pozwolisz...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, ależ pozwalam, oczywiście. Byłoby grzechem go nie zrobić!
    Tak jest pyszny :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.