wtorek, 16 września 2014

Cukinie i jarmuż. Pepperoni, czosnek i suszone pomidory. Faszerujemy.


Cukinia to moje ukochane warzywo. Jak tylko sięgam pamięcią cukinia w domu była, jest i pewnie długo nic jej nie przebije. Co jakiś czas przeżywam fascynacje innymi warzywami, ale do niej wracam jak marynarz do macierzystego portu. Daje mi ukojenie, gdy tego potrzebuję i bardzo mocno kojarzy się z dzieciństwem i poczuciem bezpieczeństwa. To niesamowite jaki ładunek emocjonalny niosą ze sobą niektóre warzywa/owoce czy potrawy.

Cukinia kojarzy mi się z dziecięcą beztroską. Cukiniowe krążki, które robiła mama chwytaliśmy w locie biegnąc z powrotem na podwórko. Mango kojarzy mi się z bezkresem egipskiego morza. Figi z brzegiem urwiska w Grecji i zapachem sosny. A domowe lody śmietankowe na jajkach będą mi się zawsze kojarzyć z domem, ciepłem babcinej troski. Mogłabym tak wymieniać długo. 

Czy Wy też macie takie wspomnienia/emocje nierozerwalnie z warzywami, owocami czy potrawami?

***

Cukinii tego lata było bardzo dużo w mojej kuchni. Ot, klęska urodzaju u rodziców :) Powoli też zaczyna do mnie docierać, że nie ma takiej ilości cukinii, która sprawiłaby żebym nie miała ochoty po nią sięgnąć w przeciągu tygodnia. Jako dodatek do grillowanego mięsa czy sałatki, albo w wersji faszerowanej jak dziś, pojawi się na pewno.

Lekko pikantna złagodzona  delikatnym smakiem basmati z wyczuwalną jarmużową nutą. Korzystajcie dopóki jeszcze jest!


Cukinie faszerowane ryżem basmati, jarmużem, suszonymi pomidorami i pepperoni

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
2 okrągłe cukinie (średniej wielkości)
50g jarmużu
1 czerwona papryczka pepperoni
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych pomidorów
1/2 szklanki ryżu basmati
sól do smaku

Przygotowanie:
Cukiniom odetnijcie czubek (na ok. 6-7 cm od góry) wydrążcie przy pomocy łyżeczki (nie wyrzucajcie miąższu).

Ryż zalejcie jedną szklanką wody z dodatkiem soli. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień do średniego. Na wierzchu garnka ułóżcie bambusowy koszyczek, na nim ułóżcie wydrążone cukinie (wydrążoną częścią do dołu). Gotujcie przez ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka a ryż ugotowany. Osączcie i odłóżcie na bok.

Wydrążony miąższ, jarmuż, czosnek, papryczkę pepperoni i suszone pomidory bardzo drobno posiekajcie.

Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie posiekany czosnek i pepperoni, zeszklijcie. Dodajcie jarmuż i miąższ cukinii, dokładnie wymieszajcie. Smażcie, przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajcie ugotowany ryż i suszone pomidory, ponownie wymieszajcie. Smażcie jeszcze przez 2-3 minuty, by smaki się dokładnie wymieszały. Na sam koniec doprawcie do smaku solą.

Przygotowany farsz nakładajcie do uparowanej cukinii. Podawajcie od razu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda Twój pomysł na cukinie, my również ją uwielbiamy !!
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Konczi i Szpileczka, dziękuję :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.