piątek, 26 września 2014

Dynia i jabłko. Jarmuż i olwia. Zupa pachnąca jesienią.


Skoro już jesień wkradła się do mojej kuchni i zadomowiła się w niej na dobre, to nie może w niej zabraknąć rozgrzewających zup. Nic lepiej nie ogrzewa skostniałych dłoni niż kubek ciepłej zupy.  

Dziś niech to będzie dyniowa. Głównymi składnikami podobnie jak we wczorajszych plackach są dynia i jarmuż. Rozgrzewający imbir i aromatyczny kmin sprawią, że z pewnością sięgniecie po dokładkę.


Zupa dyniowa z dodatkiem jabłka i chipsami z jarmużu

oryginalny przepis pochodzi ze strony theluminouskitchen.com
(na 2 duże porcje)

Składniki:
na zupę:
300g obranej dyni
1 jabłko
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
kawałek świeżego imbiru (ok. 0,5cm)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 listek laurowy
1 kulka ziela angielskiego
2 szklanki bulionu warzywnego

na chipsy:
2 duże łodygi jarmużu
1/2 łyżeczki oliwy

plus do wykończenia:
śmietana

Przygotowanie:
Dynię i jabłko pokrójcie w większą kostkę. Cebulę drobno posiekajcie. Imbir obierzcie łyżeczką i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.

Na patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajcie pokrojoną dynię i jabłko, smażcie, aż się lekko skarmelizują. Doprawcie świeżo startym imbirem i kminem, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie listek laurowy i ziele angielskie, zalejcie bulionem. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 130 stopni (górna i dolna grzałka).

Jarmuż opłuczcie, dokładnie osuszcie papierowym ręcznikiem. Usuńcie łykowate części, porwijcie palcami na mniejsze kawałki. Oliwę wylejcie na dłonie i natrzyjcie nimi jarmuż. Naoliwione kawałki jarmużu ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie przez 10 minut, przekręćcie na drugą stronę i pieczcie przez kolejne 10 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odłóżcie na bok.

Z zupy wyciągnijcie listek laurowy i ziele angielskie. Zupę dokładnie zmiksujcie. 

Podawajcie od razu z łyżeczką śmietany (lekko rozciągniętej po zupie) i z chipsami z jarmużu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wspaniala zupka! Jest w niej wszystko to, co lubie. Na pewno siegnelabym po dokladke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańczowa, kremowa i delikatna- wręcz idealna!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.