czwartek, 25 września 2014

Dynia i jarmuż. Kmin rzymski i jajko. Placki.


Zobaczyłam u Panny Malwinny placki jarmużowe i zachciało mi się własnych. Zrobiłam je jednak po swojemu. Z dodatkiem dyni, która zdominowała już moją kuchnię na całego.

A do Waszej kuchni wdarła się już jesień?


Placki dyniowe z jarmużem

przepis własny
(na 12 sztuk)

Składniki:
450g obranej dyni
40g jarmużu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

plus 
olej do smażenia

Przygotowanie:
Dynię pokrójcie w ok. 2cm kostkę, pokrojoną przełóżcie do koszyczka do gotowania na parze. Do garnka wlejcie wodę, na wierzchu ułóżcie wypełniony dynią koszyczek, przykryjcie pokrywką. Parujcie do miękkości przez 10-15 minut. Przełóżcie ciepłą dynię z koszyczka do miski.

Drobno posiekajcie jarmuż, dodajcie do uparowanej dyni. Doprawcie kminem i solą, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Gdy masa dyniowo-jarmużowa będzie już ostudzona dodajcie mąkę, jajko i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa.

Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju. Nakładajcie na rozgrzany olej po 1 czubatej łyżce masy, formujcie placuszki. Smażcie przez 2-3 minuty na złoty kolor z każdej strony.

Podawajcie od razu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. jak jesień to i dynia, na całego! piękne te placuszki, będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki wyglądają świetnie, a tym bardziej, że jest w nich moja ulubiona dynia :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.