piątek, 5 września 2014

Figi i tymianek. Mozzarella i balsamico. Budujemy wieżę.


Najlepsze figi jadłam na skraju urwiska w jednej z nadmorskich miejscowości Półwyspu Chalkidiki z widokiem na lazur morza. Do tej pory pamiętam ich lepką, ociekającą cukrem skórkę. Tak idealnie dojrzałych nie miałam w ustach bardzo długo. Do wczoraj. Podobne, choć nie z tak lepką skórką, udało mi się kupić na jednym z warzywnych straganów przy Placu Narutowicza w Warszawie. No po prostu rozpływała się w ustach! Prawdziwie orgastyczny owoc, a do tego bardzo wdzięczny model.

Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis. 
Tylko cztery składniki. 
Za to niebo w gębie murowane!


Figowa wieżyczka z mozzarellą, balsamico i tymiankiem

przepis własny
(na 2-4 sztuki)

Składniki:
2 duże (lub 4 mniejsze) bardzo dojrzałe figi
2 kulki mozzarelli (ok. 200g)
balsamico
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:
Figi pokrójcie (w zależności od wielkości) na kilka równych plastrów. Ja miałam duże figi, dlatego rozkroiłam je na pięć plastrów. Mozzarellę pokrójcie na plastry o tej samej grubości co plastry figowe.

Każdy plaster fig skropcie balsamico, na wierzchu układajcie plasterek mozzarelli, oprószcie listkami tymianku i powtarzajcie te czynności, aż ułożycie czubek figi. Całość jeszcze skropcie balsamico. 

Podawajcie od razu, udekorowane tymiankiem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.