poniedziałek, 8 września 2014

Jeżyny i banan. Zarodki pszenne i orzechy pekan. Poniedziałkowo koktajlowo #11.


W końcu mam czas złapać oddech o poranku. 

Brakowało mi tego przez ostatnie dwa tygodnie. Pobudka, prysznic, ubranie się i do pracy. Ani chwili na oddech, zjedzenie śniadania. Jedyne, co mnie ratowało, to koktajle na ziarnach. Pożywne i smaczne, bez dodatkowego cukru. Pozwalały rozpocząć dzień, a potem w pracy kawa i można znów analizować i przygotowywać prezentacje. Cała akcja zakończona sukcesem, więc ogromna satysfakcja z dobrze wykonanej pracy jest. Teraz powinno być już spokojniej... ok, przynajmniej przez jakiś czas :)

Kochani, dziś spróbujcie koktajlu jeżynowego z dodatkiem banana. Dzięki dodaniu tego owocu koktajlu wcale nie trzeba dosładzać. I do tego ten niesamowity kolor!


Koktajl jeżynowo-bananowy z zarodkami pszennymi, słonecznikiem i pekanami

przepis własny
(na 275 ml)

Składniki:
3 garści jeżyn
1/2 banana
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżka ziaren słonecznika
4 orzechy pekan
kilka igiełek rozmarynu
1/2 szklanki kefiru

plus do dekoracji
igiełki rozmarynu
ziarna słonecznika
drobno posiekane orzechy pekan

Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażcie zarodki pszenne. Odstawcie na bok do lekkiego przestygnięcia. Pekany i rozmaryn drobno posiekajcie.

Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i dokładnie zmiksujcie.

Podawajcie od razu posypane ziarnami słonecznika, posiekanymi orzechami i igiełkami rozmarynu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. jak ten koktajl apetycznie wygląda!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdalena, a jaki zdrowy! Do tego ten kolor, który sprawia że nie mogę się przestać uśmiechać :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.