czwartek, 2 października 2014

Dynia i dymka. Jalapeno i sambal oelek. Zupa.


W spiżarni mam już zapas dyni. Wczoraj do mnie dotarły dwie odmiany - hokkaido i piżmowa. Jedną piżmową zużyłam od razu, reszta powędruje do piwnicy i będzie czekać na zimę. Ugotowałam gar zupy, która otuli ciepłem zziębnięte jesiennym chłodem dłonie. 

Dziś propozycja dla miłośników ostrych smaków. 

W jednej zupie jalapeno i sambal oelek, przełamane słodkością mleczka kokosowego. Idealnie kremowa.


Zupa dyniowa z papryczką jalapeno

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:
400g obranej dyni
1 łyżka oliwy
1 pęczek dymki
1 papryczka jalapeno
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5l bulionu warzywnego
400g mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Dynię pokrójcie w grubą kostkę. Dymkę i jalapeno pokrójcie w plasterki (odłóżcie po 1 łyżce do dekoracji). 

W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę. Dodajcie dymkę (tylko białą część) i jalapeno, lekko podsmażcie. Dodajcie pokrojoną dynię, pozostałą dymkę, sambal oelek i kolendrę, cały czas mieszając smażcie przez 2-3 minuty. Zalejcie bulionem, gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Zdejmijcie z ognia, dokładnie zmiksujcie. Dolejcie mleczko kokosowe, wstawcie na mały ogień i gotujcie przez kolejne 10 minut.

Podawajcie od razu, udekorujcie plasterkami dymki i jalapeno. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.