sobota, 18 października 2014

Figi i rozmaryn. Brązowy cukier i mleko. Muffiny.


Kochani, a może muffinkę figową z rozmarynem. Ja dziś mam totalnego lenia, a to zasługa wczorajszego wieczoru :) Fajnie jest zrobić sobie przerwę od wszystkiego. 

A Wy dajecie sobie takie wolne?

Muffiny figowo-rozmarynowe

przepis własny
(na 6 sztuk)

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki (typ 650)
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2/3 szklanki mleka
3 łyżki oliwy
2 figi

plus
masło do wysmarowania formy
kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:
Ukrójcie cienkich plasterków figi. Resztę pokrójcie w drobną kostkę.

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

W jednej misce wymieszajcie mąkę, posiekany rozmaryn, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej wymieszajcie jajko, mleko i oliwę. Do suchych składników przelejcie mokre, dodajcie pokrojone figi (bez plasterków), dokładnie wymieszajcie.

Formę do muffinek wysmarujcie masłem.

Przygotowaną masę przełóżcie po równo do każdego dołka. Na wierzchu ułóżcie po plasterku figi i gałązce rozmarynu.

Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie przepadam za rozmarynem, ale te muffiny wyglądają tak pięknie i kusząco, że chyba bym się do niego przekonała! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.