poniedziałek, 13 października 2014

Gruszka i jarmuż. Słonecznik i sezam. Poniedziałkowo koktajlowo #16.


Znów zanim się obejrzałam minął weekend i nastał poniedziałek. Jedyny dzień, kiedy mam problem ze wstaniem. Z reguły jestem rannym ptaszkiem, ale ten poranek sprawia, że wyciągnięcie mnie z łóżka i postawienie na nogi wymaga wiele samozaparcia. Z pomocą przychodzi mi wtedy blender i zawartość koszyczka z owocami i ziarna.

Tym razem połączyłam jesienne smaki - gruszki, śliwki i jarmuż, z chrupiącymi elementami - słonecznikiem, sezamem i orzechami pekan.


Koktajl gruszkowy z jarmużem i ziarnami

przepis własny
(na 350ml)

Składniki:
1 gruszka
2 gałązki jarmużu
2 śliwki
1 łyżka słonecznika
1 łyżeczka białego sezamu
1 łyżka (posiekanych) orzechów pekan
1/2 szklanki kefiru

Przygotowanie:
Gruszkę przekrójcie na pół, usuńcie gniazda nasienne. Jarmuż umyjcie, usuńcie łykowate części i porwijcie na mniejsze kawałki. Śliwki przekrójcie na pół, usuńcie pestki i pokrójcie na małe kawałki.

Wszystkie składniki wrzućcie do blendera, dokładnie zmiksujcie.

Podawajcie od razu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czasem mi się wydaje, że już tylko ja nie jadłam jarmużu i nawet nie wiem gdzie go kupic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny ten Twój koktajl! taki pełen zdrowia i smaków! a co do porannego wstawanie to zazwyczaj też nie mam problemów, a dzisiaj niestety nie chciało mi się wywlec z łóżka.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki koktajl na śniadanie na pewno pomógłby mi w wywleczeniu się z łóżka :D

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.