piątek, 17 października 2014

Wołowina i czosnek. Suszone pomidory i dojrzewająca szynka. Zwijamy.


Jestem typowym mięsożercą. Nie ważne, jak dużo białka przyjmę w postaci warzyw strączkowych, to i tak gdzieś majaczy chęć zjedzenia choć plasterka wędliny czy pieczonego mięsa. Daje się temu pragnieniu opanować i ten pierwszy kęs smakuje wybornie :)

Gdy mam ochotę mięsnie zaszaleć sięgamy z Połówkiem po burgery. Porządny kotlet z porządnej wołowiny załatwia sprawę. Teraz gdy Połówek daleko, a mi się w domu samej już tęskni szukam sobie zajęcia i wymyślam różne nowe pomysły, których wcześniej nie miałam okazji wypróbować.

Do tych roladek przymierzałam się już jakiś czas. Ostatnia wizyta w jednym dyskontów zaowocowała zakupem bardzo cienko wykrojonych steków z udźca wołowego, więc etap krojenia mięsa mi odpadł i przygotowanie roladek zajęło dosłownie chwilę. Koniecznie je zwiążcie sznurkiem kuchennym, żeby się Wam nie rozłożyły.


Roladka wołowa z suszonymi pomidorami i szynką dojrzewającą

oryginalny przepis pochodzi ze strony simplyrecipes.com
(na 2 sztuki)

Składniki:
2 cienko wykrojone steki z udźca wołowego (ok. 240g)
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
10-12 suszonych pomidorów (z oliwy)
10 plasterków długodojrzewającej szynki

plus do dekoracji
natka pietruszki

Przygotowanie:
W misce wymieszajcie oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i czarny pieprz. Przygotowaną marynatą natrzyjcie steki z obu stron. Odstawcie na 2 godziny w chłodne miejsce.

Suszone pomidory bardzo drobno posiekajcie. 

Na zamarynowanym mięsie ułóżcie dwa plasterki szynki i rozsmarujcie połowę posiekanych pomidorów. Dokładnie zwińcie, owińcie trzema plasterkami szynki i zwiążcie kuchennym sznurkiem.

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Rozgrzejcie patelnię grillową. Smażcie po minucie z każdej strony. Przełóżcie do formy do zapiekania i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odłóżcie na bok na kilka minut, by soki się uspokoiły. Dopiero wtedy pokrójcie na kawałki. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Te roladki wyglądają bardzo apetycznie, ale nic dziwnego z tej listy składników musiało wyjść coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.