poniedziałek, 8 grudnia 2014

Mąka i woda. Drożdże i sól. Bułki śniadaniowe.


Kochani, wsiąkłam ostatnio na 100% w pewien projekt, który już niedługo ujrzy światło dzienne. Z jednej strony nie mogę się doczekać jak dziecko czekające na Mikołaja, z drugiej strony lekko się obawiam jak coś w co włożyłam tyle serca zostanie odebrane. Ale już niedługo zarówno Wy, jak i ja się przekonamy... Zatem moi drodzy jeszcze trochę cierpliwości i wszystko stanie się jasne, dlaczego ostatnio jest tu tak cicho.

Ale nie bójcie się nie zapomniałam o Was. Dziś mam dla Was proste bułki. Choć banalne w składnikach, to niesamowite swoim cudownie sprężystym i miękkim miąższu. Z pewnością na weekendowe śniadanie będą w sam raz, a i do burgerów też się świetnie sprawdzą. Wiem, bo już z Połówkiem testowaliśmy :)


Bułki śniadaniowe

przepis własny
(na 14 sztuk)

Składniki:
900g mąki pszennej (typ 550)
10g drożdży instant
16g soli
500g ciepłej wody

plus
mleko do smarowania
biały sezam do posypania

Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie wymieszajcie. Dolejcie wodę i wyrabiajcie mikserem. Przez pierwsze 5 minut na małych obrotach, a kolejne 10 na średnich, aż powstanie elastyczne (lekko klejące) ciasto. Tak wyrobione odstawcie pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut.

Po wyrośnięciu odgazujcie ciasto i podzielcie na 14 równych części (po ok. 100g). Uformujcie okrągłe bułeczki. Ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Wyrośnięte bułki posmarujcie mlekiem, posypcie sezamem.

Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Studźcie na kratce. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na projket czekam równie niecierpliwie...
    A bułeczkę to muszę Ci zwinąć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niecierpliwie czekam na projekt:) .... ciekawa jestem co to takiego:) ... a bułasie prezentują się pieknie:). Uwielbiam domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeże bułeczki, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak super, czekam na ten projekt z niecierpliwością.
    A bułeczką się częstuję, na śniadanko jutro chętnie zjem. :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.