wtorek, 30 grudnia 2014

Polędwiczka wieprzowa i jałowiec. Grzyby (mrożone) i cząber. Takie soczyste!


Kochani, i jak Wasze samopoczucie po Świętach? 
Nie możecie patrzeć na jedzenie, czy jednak skusicie się na kawałek mięsa?

Jeśli to drugie, to zapraszam na dzisiejszy przepis. Chrupiąca skórka i soczyste mięso polędwiczki wieprzowej. Można ją pokroić w grubsze plastry i podawać z duszonymi grzybami na obiad (jak ja pokazuję Wam dzisiaj). Sprawdzi się również cienko pokrojona jak wędlina. Wystarczy odrobina chrzanu i ulubiony chleb, a śniadanie nabiera zimowych rumieńców.

Polędwiczka wieprzowa z duszonymi grzybami

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 360g)
2 łyżki oliwy
4 ziarna jałowca (rozgniecione i drobno posiekane)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
1 łyżeczka suszonego cząbru
szczypta soli

na duszone grzyby:
300g mrożonych grzybów leśnych (krojonych) [rozmrożonych]
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/3 szklanki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso umyjcie zimną wodą, dokładnie osuszcie i odłóżcie na bok. W misce wymieszajcie oliwę i przyprawy. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie mięso. Przełóżcie do miski i wstawcie do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Mięso wyciągnijcie z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem. Gdy wrzucicie je na rozgrzaną patelnię powinno być w temperaturze pokojowej. Zrumieńcie z każdej strony. 

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Zrumienioną polędwiczkę przełóżcie do żaroodpornego naczynia. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmijcie pokrywkę i dopiekajcie przez 10 minut bez przykrycia.

W czasie gdy mięso się piecze przygotujcie grzyby. Na patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie drobno posiekaną cebulę i cząber, smażcie aż cebula zmięknie. Dodajcie rozmrożone grzyby, wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez 10-15 minut. Dodajcie śmietanę i smażcie przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Upieczone mięso wyjmijcie z naczynia żaroodpornego i odłóżcie na bok, by soki się uspokoiły. Następnie pokrójcie na ok. 2cm plastry.

Podawajcie pokrojoną polędwiczkę na duszonych grzybach. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo, bardzo apetyczna .... zwłaszcza, że uwielbiam polędwiczkę:). Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.