środa, 31 grudnia 2014

Topinambur i olej. Sól. Przekąska, najprostsza.


Jedna z najsmaczniejszych i najprostszych przekąsek jakie ostatnio zrobiłam. Topinambur zakupiony z myślą o zupie, koniec końców skończył taplając się w mocno rozgrzanym oleju. Następnie wylądował na łóżku z papierowego ręcznika, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem wystarczy przemieszać je z solą. Tadam, przekąska gotowa! 

Na Sylwestra i karnawałowe przyjęcia sprawdzi się idealnie. 


Chipsy z topinambura

przepis własny

Składniki:
500g bulw topinambura
1 szklanka oleju do smażenia
1 łyżeczka soli rozmarynowo-pomarańczowej (ze str. 18 1. numeru GRYZu)

Przygotowanie:
Topinambur obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem.

W garnku rozgrzejcie olej. Wrzucajcie pokrojony topinambur partiami (u mnie było 5 partii) na rozgrzany olej. Smażcie do zezłocenia. Osączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Do miski wsypcie sól, dodajcie osączone chipsy i delikatnie wymieszajcie. Podawajcie od razu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja piekłam topinambura w piekarniku w formie frytek. Smażonego na oleju jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.