piątek, 29 maja 2015

Młoda kapusta i koperek. Masło klarowane i bulion warzywny. Najprościej.


Nie wyobrażam sobie maja bez młodej kapusty. Moja mama najczęściej przygotowywała taką mięciutką z dużą ilością koperku i kiełbasą. Ja tym razem postanowiłam, że postawię na bardziej chrupiącą i lżejszą wersję - krócej gotowaną, na bulionie warzywnym. I wiecie co? Wyszła równie dobra, co ta mamina, choć inna! Zdecydowanie danie idealne dla wszystkich zapracowanych. Jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.

 

UWAGA! Nieważne jaką ilość jej przygotujecie, to i tak będzie za mało! :)

 

Młoda kapusta z koperkiem

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:

1 młoda kapusta
1 pęczek koperku
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, wytnij głąb i posiekaj na kawałki wielkości kęsa. Koperek grubo posiekaj (odłóż 1 łyżkę do dekoracji). Cebulę pokrój w drobną kostkę. 

W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną cebulę i duś do miękkości. Następnie dodaj posiekaną kapustę i koperek, dokładnie wymieszaj. Duś przez kilka minut. Zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp odłożonym koperkiem.

Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.