tag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post7592763767192118859..comments2024-03-05T19:07:39.382+01:00Comments on Lubię to...: Bez którego składanika nie wyobrażacie sobie gotowania? Konkurs.ewe.kotthttp://www.blogger.com/profile/08367787406428163107noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-71517268347083547922014-09-28T22:52:50.990+02:002014-09-28T22:52:50.990+02:00Nie mogłabym funkcjonować bez oliwy! Z rozgniecion...Nie mogłabym funkcjonować bez oliwy! Z rozgniecionym czosnkiem i ziołami jest najlepsza do maczania (lub, jak u mnie na Śląsku się mówi-tąkania;) świeżego chleba, podsmażam na niej cebulkę i czosnek (zabójcze dla wątroby zapewne;) a następnie mięsko, które utonie w aromatycznym warzywnym gulaszu. Oliwa jest podstawą pysznego sosu winegret, który nauczył mnie przyrządzać szwagier (olśnienie! Sałata nie musi pływać w majonezie i śmietanie!). Oliwą smaruję rosnące ciasto drożdżowe, a kiedy pragnę czegoś na słodko, chlust oliwy wędruje do super szybkich mufinek.<br><br>Nataszka<br><br>natalia.masik@gmail.com<br><br>Anonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-50661931382104312092014-09-26T23:21:02.932+02:002014-09-26T23:21:02.932+02:00Sól, pieprz i inne przyprawy nic nie pomogą, kiedy...Sól, pieprz i inne przyprawy nic nie pomogą, kiedy w gotowaniu nie ma jednego, najważniejszego składnika-miłości do gotowania. <br>Bez tego żadne danie się nie uda, jeśli nie włożymy w niego chęci, pasji, które czynią danie niezapomnianym i dającym rozkosz kubkom smakowym.<br><br>zofianazofiana@gmail.comZofianahttps://www.blogger.com/profile/15324766834548814037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-25487187119075516392014-09-23T10:48:51.739+02:002014-09-23T10:48:51.739+02:00Długo zastanawiałam się bez czego nie mogę się obe...Długo zastanawiałam się bez czego nie mogę się obejść...i zdecydowanie chciałabym wymienić tutaj zioła prowansalskie. Ich zapach mnie uwodzi, a dodanie ich do sosów, mięs czy zupy dodaje wyjątkowego aromatu. Często zastępuję inne przyprawy właśnie nimi - dla mnie są zdecydowanie najlepsze! <br><br>Ola<br>aleksandra.barut@gmail.comAnonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-79798968144395171842014-09-22T08:53:32.193+02:002014-09-22T08:53:32.193+02:00Mąka :) nieważne, jaka. Może być pszenna, żytnia, ...Mąka :) nieważne, jaka. Może być pszenna, żytnia, orkiszowa, pełnoziarnista, kukurydziana, kasztanowa... dzięki niej wyczarowywuję najcudowniejsze wypieki i mączne śniadania, które uwielbia moja czteroletnia córka. To mące zawdzieczam makarony, które z rozkoszą pożera mój mąż. To mąka jest głównym składnikiem pieczywa, do którego ja robię maślane oczy... i jak jej nie kochać? Monika Piłkahttps://www.blogger.com/profile/03262878632103471109noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-65589473865207934982014-09-21T19:31:01.052+02:002014-09-21T19:31:01.052+02:00Jajo, jajko, jajeczko, jajunio:-). Mam duży niebie...Jajo, jajko, jajeczko, jajunio:-). Mam duży niebieski i bardzo stary durszlak po brzegi wypełniony jajami, zawsze jest pełny i nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałam jego dno:-). Jajko ratowało nas od śmierci głodowej gdy lodówka świeciła już pustkami, rozpromieniało niedzielne śniadania w tylu postaciach , że aż trudno policzyć. Bez jajek świat byłby smutny i mniej żółty, a to przecież taki piękny kolor:-). Tak zdecydowanie nie jesteśmy w stanie obejść się bez jajka:-)Olimpia Davieshttps://www.blogger.com/profile/03170922877640689542noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-23220518766593354722014-09-21T18:55:46.313+02:002014-09-21T18:55:46.313+02:00Jak bez??? Moja kuchnia niedługo powinna chyba zos...Jak bez??? Moja kuchnia niedługo powinna chyba zostać przebudowana, bo mam coraz więcej cudów... Większość z nich jeszcze czeka na swoją kolej, ale od chwili, kiedy zaczarowało mnie mascarpone, z trudem hamuję się, żeby nie dodawać go do kawy ;)<br>Bez mascarpone nie da rady... Nie i już.<br>Jeszcze dopytam moje koty... Nie, nie, też mówią, że się nie da ;)Magdalena Muraszko-Kowalskahttps://www.blogger.com/profile/13786010129786904159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-69818057910255478572014-09-20T23:03:41.747+02:002014-09-20T23:03:41.747+02:00U mnie w kuchni nie obejdzie się bez bulionu warzy...U mnie w kuchni nie obejdzie się bez bulionu warzywnego. Bez niego zupy i sosy nie mają smaku. Raz na jakiś czas obieram warzywa dodaje przyprawy i gotuję cały gar przez kilka godzin. Potem zamrażam w różnych porcjach. Zawsze jak znalazł gdy robię cielęcinę z szałwią czy krem z borowików.Dominika Bieńhttps://www.blogger.com/profile/16882846217639958100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8035859888794665596.post-18702989338818582792014-09-20T18:40:12.641+02:002014-09-20T18:40:12.641+02:00W mojej kuchni musi być zawsze czosnek, cokolwiek ...W mojej kuchni musi być zawsze czosnek, cokolwiek pichcę, musi być. Nawet do jajecznicy muszę go dodać. Zawsze drobno siekając i nie pozwalając by się przegrzał przez co zgorzkniał, dodaję z dbałością o to, by potem jeszcze długo pachniały nim moje palce, bym w każdej chwili, innej niż gotowanie, czuł satysfakcję z udanego dania, zapisanego obrazem zajętych jedzeniem domowników i pachnących eterycznie czosnkiem palców...James B.https://www.blogger.com/profile/04039340558577314159noreply@blogger.com