Strony

czwartek, 7 lutego 2019

Sałatka z pęczaku, pieczonych buraków i sera feta.


Pęczak to jedna z tych kasz (obok jaglanej), które poznałam bardzo późno. U nas w domu królowały palona kasza gryczana i kasza jęczmienna perłowa. Nie pamiętam kiedy po raz pierwszy się nią zetknęłam, ale spodobały mi się te grube ziarna. Od tamtej pory kilka razy w miesiącu gości na naszym stole. Najczęściej jako dodatek do zup, ale też warzywnych curry gdy skończy mi się soczewica, albo wyszła ciecierzyca w puszce.

Tym razem postawiłam na sałatkę na bazie pęczaku, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego pieczone buraki, które zimą smakują obłędnie, słona feta i zielona pietruszka. Danie nie tylko zdrowe, ale i poprawiające nastrój na przekór otaczającej szarości.

Kilka lat temu byłam na warsztatach o kaszach, które prowadziła Daria Ładocha. W trakcie tych warsztatów poznałam przepis na ugotowanie każdej kaszy. Przepis jest banalnie prosty i jak na razie za każdym razem się sprawdza.

Jakąkolwiek kaszę zalewamy dwa razy większą ilością wody. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na kilka minut, by kasza spokojnie doszła. Potem wystarczy tylko zruszyć kaszę widelcem i gotowe. Kasza jest wtedy idealna - sypka i nieposklejana. Proste, prawda?


Sałatka z pęczaku, pieczonych buraków i sera feta

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:

2 średnie buraki
1 łyżka oleju
200 g pęczaku
1/2 pęczka natki pietruszki
150 g sera feta
4 łyżki oliwy dobrej jakości
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Buraki nacieramy olejem, owijamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę.

Pęczak zalewamy dwa razy większą ilością wody i gotujemy pod przykryciem na małym 
ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy na kilka minut.

Buraki po wyciągnięciu z piekarnika obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok. 1 cm,
przekładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do buraków. Ser feta
kruszymy i dodajemy kaszę. Dokładnie mieszamy.

W słoiczku mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, zakręcamy i kilka razy
potrząsamy, by powstał jednolity sos. Wlewamy do kaszy i mieszamy.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.