wtorek, 31 sierpnia 2010

Cukinia i biały ser. Dojrzewający boczek. Z grilla.


Tym razem przepis z gatunku podsłyszanych i podchwyconych, ale i tak do jego przygotowania musiałam dojrzeć :) Pomysł jest bardzo prosty i do tego niesamowicie smaczny. Co ciekawe równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno :) Jednym słowem przekąska idealna.


Cukiniowe ślimaczki

przepis własny
(na 20 sztuk)

Składniki:
2 średnie cukinie
100g miękkiego białego sera*
20 plastrów długo dojrzewającego boczku**
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyjcie, pokrójcie na podłużne plastry i lekko posólcie. Odstawcie do lodówki na około pół godziny, żeby cukinia zmiękła. Po tym czasie wyciągnijcie ją z lodówki, odlejcie wodę, osączcie papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Posmarujcie oliwą z oliwek z obu stron, lekko oprószcie solą i pieprzem, usmażcie na patelni grillowej (po 2 minuty na każdej ze stron).

Następnie każdy plasterek posmarujcie serem wg uznania, a na to połóżcie plasterek wędliny. Zawińcie w rulonik i zepnijcie wykałaczką. Podawajcie od razu po przygotowaniu. 

Smacznego!


* może być fetina lub twarożek chrzanowy
** można użyć również szynki parmeńskiej

***

Przepis bierze udział w akcji "Cukiniowy sierpień 2010"


Miłego dnia!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna przystawka :) Uwielbiam cukinię, a pomysł uważam za świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł. świetnie się prezentuje i zapewne jest pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. interesujący pomysł na imprezę. na przystawkę. na przekąskę. spodobał mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia => baaaaaardzo fajna :)))
    Panno Malwinno => radzę spróbować :D
    Karmel-itko => wypróbuj przy najbliższej okazji :)))
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne, muszę spróbować Twojej wersji, bo jest o wiele bogatsza w smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.