Gdy w piątek przyjeżdżamy na działkę, to biorę pierwszą lepszą torbę z auta i... po prostu muszę zrobić przegląd na działce. Jeszcze zanim się w pełni przeniosę z rzeczami, wiem ile cukinii jest na krzakach, czy fasolka szparagowa urosła, czy posiany koperek i rukola wzeszły. No i oczywiście jak wygląda sytuacja z chwastami na rabatach z kwiatami. Mamy taką niepisaną tradycję, że piątkowy wieczór spędzamy na kolacji u sąsiadów. Jednak zanim do nich dotrzemy, potrzebujemy coś małego wciągnąć. Świeża cukinia jest w takich przypadkach nieoceniona, bo już w 30 minut
można mieć smaczne danie. Akurat na pierwszy głód, zanim tylko na chwilę wpadnę do ogrodu (patrz: przepadnę). A pieczona cukinia z serem to już prawdziwy hit.
Jak przygotować pieczoną cukinię? Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, oprószyć ulubionymi ziołami (albo tymi, które akurat są pod ręką) i serem. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Ciekawe, czy podobnie jak ja nie przekonacie się czy równie dobrze smakują na zimno, jak na ciepło, bo znikną z talerza w oka mgnieniu.
Jak przygotować pieczoną cukinię? Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, oprószyć ulubionymi ziołami (albo tymi, które akurat są pod ręką) i serem. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Ciekawe, czy podobnie jak ja nie przekonacie się czy równie dobrze smakują na zimno, jak na ciepło, bo znikną z talerza w oka mgnieniu.
Pieczona cukinia z cheddarem
inspiracja pochodzi ze strony fivehearthome.com
Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oregano
100 g sera cheddar
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (górna grzałka z opcją grill).
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie około 4 mm plasterki. Ser ścieramy na
tarce o małych oczkach.
Plasterki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy oregano
i nakładamy ser.
i nakładamy ser.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści
i zrumieni.
O, my akurat cierpimy na delikatny nadmiar dobra zwanego cukiniami...
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam pomysł!
xxx