piątek, 17 sierpnia 2018

Cukinia, oregano i cheddar. Najprościej. Z piekarnika.


Gdy w piątek przyjeżdżamy na działkę, to biorę pierwszą lepszą torbę z auta i... po prostu muszę zrobić przegląd na działce. Jeszcze zanim się w pełni przeniosę z rzeczami, wiem ile cukinii jest na krzakach, czy fasolka szparagowa urosła, czy posiany koperek i rukola wzeszły. No i oczywiście jak wygląda sytuacja z chwastami na rabatach z kwiatami. Mamy taką niepisaną tradycję, że piątkowy wieczór spędzamy na kolacji u sąsiadów. Jednak zanim do nich dotrzemy, potrzebujemy coś małego wciągnąć. Świeża cukinia jest w takich przypadkach nieoceniona, bo już w 30 minut można mieć smaczne danie. Akurat na pierwszy głód, zanim tylko na chwilę wpadnę do ogrodu (patrz: przepadnę). A pieczona cukinia z serem to już prawdziwy hit.

Jak przygotować pieczoną cukinię? Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, oprószyć ulubionymi ziołami (albo tymi, które akurat są pod ręką)  i serem. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Ciekawe, czy podobnie jak ja nie przekonacie się czy równie dobrze smakują na zimno, jak na ciepło, bo znikną z talerza w oka mgnieniu. 


Pieczona cukinia z cheddarem

inspiracja pochodzi ze strony fivehearthome.com

Składniki:

1 średnia cukinia
1 łyżeczka oregano
100 g sera cheddar

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (górna grzałka z opcją grill).

Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie około 4 mm plasterki. Ser ścieramy na 
tarce o małych oczkach. 

Plasterki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy oregano
i nakładamy ser.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści 
i zrumieni.

Podajemy od razu.

1 komentarz:

  1. O, my akurat cierpimy na delikatny nadmiar dobra zwanego cukiniami...
    Chętnie wykorzystam pomysł!
    xxx

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.