W tak długie weekendy znajduję czas na wszystko. Na to by ogarnąć domek, w którym spędzamy każdą wolną chwilę. Na to by spędzić trochę czasu z rodzicami, którzy przyjechali nas odwiedzić. Na to by spędzić cały dzień na rozmowach na tarasie. Rozmowach o wszystkim i o niczym. O rzeczach ważnych i głupiutkich. Dobrze się tak rozmawia, jeśli na stole jest ciasto. Nie musi to być wykwintny kilkuwarstwowy tort, wystarczy zwykłe ciasto jogurtowe z owocami.
Ja akurat miałam w domu śliwki, ale ten przepis sprawdzi się również z jabłkami, gruszkami, morelami, czy nektarynkami. Podane świeże może rywalizować z ciastem drożdżowym. Jest jednak zdecydowanie szybsze w przygotowaniu. Dwie godziny i ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką gotowe.
Można je podawać oprószone cukrem pudrem, ale równie dobrze smakuje, jeśli tego nie zrobimy. U nas wytrzymało dwa dni i każdego smakowało równie dobrze. Ciasto się nie zsycha tak szybko jak inne ciasta na proszku do pieczenia. Z pewnością jest to zasługa dodatku jogurtu naturalnego.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
(na 1 formę o średnicy 28 cm)
Składniki:
na kruszonkę
100 g mąki pszennej (typ 550)
70 g masła
2 krople aromatu migdałowego
4 łyżki cukru
na owoce
400 g śliwek (ok. 8 sztuk)
1 łyżka cukru
na ciasto
330 g mąki pszennej (typ 550)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
180 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
5 łyżek oleju
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 200 g)
dodatkowo do formy
masło
mąka
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę (przeznaczoną na kruszonkę), dodajemy pokrojone w grubą kostkę masło, aromat migdałowy i cukier. Dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Śliwki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do miski, przesypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy, by puściły sok.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Do miski przesiewamy mąkę (330 g) razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i wanilinowy, dokładnie roztrzepujemy, by składniki się połączyły. Następnie dolewamy olej i dodajemy jogurt, ponownie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy połowę mieszanki mąki i proszku do pieczenia, mieszamy do połączenia i dopiero dodajemy pozostałą część mąki.
Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki.
Z zamrażalnika wyciągamy schłodzoną kruszonkę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i oprószamy nią szczelnie wierzch ciasta.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około godziny.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.