czwartek, 5 sierpnia 2010

Letnie warzywa i udziec indyka. Z piekarnika.


Witajcie!

Po poprzednim wpisie nie powinniście być zdziwieni, że po raz kolejny sięgam po cukinię - kulinarnego kameleona. Nie wyobrażam sobie lata bez niej. Przynajmniej dwa razy w tygodniu używam jej do obiadu. Cukinia musi być i basta!

Tym razem postawiłam na prostotę. Pieczone warzywa z piekarnika 

 


Pieczone warzywa z indykiem


przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
400g mięsa z indyka (użyłam udźca)
1 duża zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
4 żółte pomidory
2 zielone pomidory
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (opcja termoobieg).

Warzywa myjemy. Cukinie i pomidory kroimy - cukinie w plasterki , żółte pomidory w ćwiartki,
a zielone w ósemki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na cząstki wielkości kęsa. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski, dodajemy 4 łyżki oliwy, obrany czosnek
i przyprawy, dokładnie mieszamy, aby oliwa połączyła się z warzywami. Wykładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

W czasie gdy warzywa się pieką można zająć się mięsem. Myjemy je pod zimną wodą, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, lekko rumienimy z każdej strony, tak żeby środek był mocno różowy.

Zrumienione mięso wykładamy na warzywa i zapiekamy jeszcze przez 10 minut (dzięki temu mięso zachowa delikatność i nie będzie wysuszone).

Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego!
  

***

Przepis bierze udział w akcji "Cukiniowy sierpień 2010".


    

Miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.