niedziela, 7 kwietnia 2013

Biała kiełbasa i cebula. Piwo pszeniczne. Poświątecznie.

 

Powoli odgrzebuję się z poświątecznych zapasów. Część tych, które dostaliśmy od rodziców od razu powędrowała do zamrażalnika. Inne bardzo się przydały w tygodniu, gdy mój dzień pracy rozciągnął się do ponad dziesięciu godzin. Na dnie lodówki ostały się jeszcze cztery białe kiełbasy, które z tego co pamiętam kupiłam z myślą o pewnych tarteletkach. Niestety nie dałam rady przerobić ich na Święta, dlatego pojawiły się na naszym stole dopiero teraz.

Pomysł na białą kiełbasę w piwie podpatrzyłam w jednym z programów Tomka Jakubiaka. Przepis jest bardzo prosty, ale pełen smaku. A ta lekko chrupiąca skórka... poezja! Tomek do kiełbasy polecał piwo pszeniczne, ale sprawdzi się też np. jabłkowe.


Biała kiełbasa z cebulą na piwie pszenicznym

(na 2 porcje)

Składniki:
4 białe kiełbasy (surowe)
2 cebule
1,5 szklanki piwa pszenicznego
1 łyżka oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obierzcie i pokrójcie w półplasterki. Na patelni rozgrzejcie oliwę, zeszklijcie cebulę. Dodajcie kiełbasę i podsmażcie do zrumienienia z obu stron. Następnie zalejcie ją szklanką piwa i gotujcie na małym ogniu do odparowania, co najmniej połowy płynu.

Przełóżcie całość do naczynia do zapiekania i pieczcie (w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku) przez 15 minut. 

Podawajcie na ciepło z chrzanem. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. A ja mam dzisiaj golonkę w piwie :P pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny blog . aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się wydaje, że to by było COŚ dla mojeo mężczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No znakomicie wygląda ta kiełbaska, smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić taką moim chłopakom:) .... pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. TrolldorA: mniam, trzeba koniecznie spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.