poniedziałek, 17 czerwca 2013

Pieczarki i ocet balsamiczny. Halloumi, pomidor i natka pietruszki. Burgery (?)


Nie doczekałam się burgera... chlip, chlip. O czym piszę? O wczorajszym  Food Street Festival*, jaki odbył się na Wilanowie. Byliście? Co dobrego jedliście?

 

Jak na dłoni widać, że jesteśmy aktualnie zauroczeni smakiem burgerów, bo tych stoisk było najwięcej. Żałuję, że nie wytrwałam w kolejce do australijskich, bo wyglądały obłędnie! Do tego stoiska: z polskimi serami, dobrymi miodami (pyszny wrzosowy!), pieczone ziemniaki (dobry, choć wolałabym mniej mączystą odmianę), smażone pierogi (ten z zieloną soczewicą... mniam!) i oczywiście nie mogło zabraknąć polskiego klasyka: ZAPIEKSY! Najprostsze, z pieczarkami na zwykłej bagietce... zjedzone na spółkę z koleżanką, bo porcje na festiwalu słuszne ;) Mam nadzieję na powtórkę za rok, choć może na większej przestrzeni (przydałoby się rozłożyć z własnym kocykiem) i z mniejszymi porcjami, by można było się delektować większą ilością smakołyków!

Do domu wróciłam objedzona, ale z niedosytem burgerowym. W lodówce brak jednak mięsa i pieczywa... a zachciewajka duża :) Fakt, można było wyskoczyć gdzieś do knajpki na ociekającego sosem kotleta, ale... jednak miałam do powtórzenia jeden nietypowy przepis (testowanie odbyło się w piątek) - z pieczarkami zamiast bułki i halloumi zamiast kotleta. Brzmi ciekawie, prawda?

Dobra alternatywa dla niejedzących pieczywa. 
U mnie w wersji smażonej, ale z pewnością do przygotowania również w wersji grillowej.


Pieczarkowe burgery ze smażonym halloumi

oryginalny przepis pochodzi ze strony mushroominfo.com
(na 2 kanapki)

Składniki:
4 duże pieczarki*
4 cienkie plasterki halloumi
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 plastry pomidora
2 plastry czerwonej cebuli
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

* najlepiej takie, o których dziwnym trafem zapomnieliście :)

Przygotowanie:
Pieczarki obierzcie ze skóry, usuńcie nóżkę. W małej misce dokładnie wymieszajcie ze sobą olej i ocet balsamiczny, zamoczcie w tej marynacie pieczarki. 

Rozgrzejcie patelnię, smażcie na niej grzyby przez ok. 5 minut (od strony blaszek), aż pieczarki zaczną się rumienić. Przewróćcie na drugą stronę, pieczcie przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmijcie z patelni i odłóżcie do osączenia na papierowym ręczniku. Na rozgrzanej patelni ułóżcie halloumi i smażcie po 2 minuty na każdej stronie (ser powinien stać się miękki).

Teraz przystąpcie do składania "burgera". Na pieczarce (od strony blaszek) ułóżcie zgrillowany ser, plaster pomidora (posólcie i popieprzcie go), plaster czerwonej cebuli i natkę pietruszki. Całość przykryjcie kapeluszem drugiej pieczarki.

Podawajcie na ciepło. Smacznego!

- See more at: http://mushroominfo.com/mushroomchannel/2011/05/02/portabella-and-halloumi-burgers-from-food-for-my-family/#sthash.Sk9wJtAU.dpu
  • 4 portabella mushroom caps with stems removed
  • 3 ½ tablespoons balsamic vinegar
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 thin slices halloumi
  • 2 thick slices tomato
  • Sea salt and pepper
  • 1 handful basil leaves
Heat grill to medium-high heat (about 450 degrees).  Wash mushroom caps and cry.  In a shallow bowl, combine the balsamic vinegar and olive oil.  Place mushrooms gill side down in the mixture.
When the grill is hot, grill the mushrooms on the gill side first for about 5 minutes or until they start to sweat.  Flip and grill 2-3 minutes more.  Add halloumi to the grill and grill 2 minutes on each side over relatively high heat until grill marks form on the cheese and it becomes soft and pliable.  Sprinkle salt and pepper onto the tomato to taste.
Assemble the “burger” with the mushroom as the bun, the halloumi cheese as the burger, the lightly salted tomato and fresh basil leaves.  Wrap and serve hot.
- See more at: http://mushroominfo.com/mushroomchannel/2011/05/02/portabella-and-halloumi-burgers-from-food-for-my-family/#sthash.Sk9wJtAU.dpuf
  • 4 portabella mushroom caps with stems removed
  • 3 ½ tablespoons balsamic vinegar
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 thin slices halloumi
  • 2 thick slices tomato
  • Sea salt and pepper
  • 1 handful basil leaves
Heat grill to medium-high heat (about 450 degrees).  Wash mushroom caps and cry.  In a shallow bowl, combine the balsamic vinegar and olive oil.  Place mushrooms gill side down in the mixture.
When the grill is hot, grill the mushrooms on the gill side first for about 5 minutes or until they start to sweat.  Flip and grill 2-3 minutes more.  Add halloumi to the grill and grill 2 minutes on each side over relatively high heat until grill marks form on the cheese and it becomes soft and pliable.  Sprinkle salt and pepper onto the tomato to taste.
Assemble the “burger” with the mushroom as the bun, the halloumi cheese as the burger, the lightly salted tomato and fresh basil leaves.  Wrap and serve hot.
- See more at: http://mushroominfo.com/mushroomchannel/2011/05/02/portabella-and-halloumi-burgers-from-food-for-my-family/#sthash.Sk9wJtAU.dpuf
  • 4 portabella mushroom caps with stems removed
  • 3 ½ tablespoons balsamic vinegar
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 thin slices halloumi
  • 2 thick slices tomato
  • Sea salt and pepper
  • 1 handful basil leaves
Heat grill to medium-high heat (about 450 degrees).  Wash mushroom caps and cry.  In a shallow bowl, combine the balsamic vinegar and olive oil.  Place mushrooms gill side down in the mixture.
When the grill is hot, grill the mushrooms on the gill side first for about 5 minutes or until they start to sweat.  Flip and grill 2-3 minutes more.  Add halloumi to the grill and grill 2 minutes on each side over relatively high heat until grill marks form on the cheese and it becomes soft and pliable.  Sprinkle salt and pepper onto the tomato to taste.
Assemble the “burger” with the mushroom as the bun, the halloumi cheese as the burger, the lightly salted tomato and fresh basil leaves.  Wrap and serve hot.
- See more at: http://mushroominfo.com/mushroomchannel/2011/05/02/portabella-and-halloumi-burgers-from-food-for-my-family/#sthash.Sk9wJtAU.dpu

7 komentarzy:

  1. Ja o pieczarkach rzadko zapominam :) Ale dla takich burgerow gotowa bylabym sie poswiecic ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wytrwałam w kolejce do tych nowozelandzkich i zjadłam :) A grzybowy burger też mnie kusi. Szczególnie, że w sobotę kupiłam na pikniku dobrej żywności grzyby portobello :) Podoba mi się pomysł dodania do pieczarek sera halloumi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imponujaco zdrowy burger :) Wyglada przepysznie. A ser halloumi uwielbiam.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki świetny pomysł! Muszę zrobić dla rodzinki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie burgery to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i na pewno zdrowszy sposób na burgera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki przepisowi odkryłem halloumi i przyznam że podziwiam ludzi za setki pomysłów na ser. Bułgery nadziałem kapką gęstej śmietany, pińczowską żurawiną i zielonymi oliwkami z papryczkami chili (LaSelva). Niekonwencjonalny ale mimo to odlot :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.