piątek, 18 października 2013

Jarmuż, jajka i długodojrzewający ser. Frittata.


Frittata jest idealnym daniem dla każdego, kto robi porządki w swojej lodówce. Można do niej dodać każdy dodatek, który przyjdzie Wam do głowy. Wystarczy, że będziecie mieć podstawowe składniki - jajko i ser. W przypadku serów możecie kombinować z twardymi lub pleśniowymi zależnie od Waszych upodobań. Gwarantuję, że efekt będzie pyszny!

Moja dzisiejsza wersja jest naprawdę prosta. Do masy jajecznej dodałam jarmuż, którym jeszcze przez jakiś czas możemy się cieszyć. Ja to warzywo odkryłam dopiero niedawno. Pierwsze były pierogi z jarmużem i cheddarem. Znikały zanim wyszły z kuchni :)

Zastanawiam się, ile jeszcze takich smacznych odkryć przede mną. A co Wy ostatnio "kulinarnie" odkryliście?


Frittata z jarmużem

oryginalny przepis pochodzi ze strony epicurious.com
(na 2 porcje)

Składniki:
4 jajka
4 łyżki twardego długodojrzewającego sera
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
100g jarmużu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (opcja grill).
 
W misce wymieszajcie jajka, trzy łyżki sera, sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy, dodajcie drobno posiekaną cebulę, smażcie aż się zeszkli. Dodawajcie stopniowo oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż, smażcie przez kilka minut, aż liście zmiękną. Zdejmijcie z ognia i odstawcie na chwilę, do lekkiego ostygnięcia. 

Dodajcie przygotowany jarmuż do masy jajecznej. Całość wylejcie na patelnię, smażcie na małym ogniu aż jajka się zetną.

Wierzch frittaty posypcie pozostałym serem. Wstawcie patelnię do piekarnika na około minutę, aż ser na wierzchu się przypiecze. 

Podawajcie na ciepło. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.