poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jarmuż i cheddar. Mąka i woda. Pierogi z jarmużem.


Od tych pierogów wszystko się zaczęło! To była miłość od pierwszego kęsa...

O czym mowa? O słynnych już pierogach Joasi (z jarmużem i cheddarem). To od nich zaczęła się moja miłość do jarmużu. Przygotowane na pewną blogerską imprezę znikały z patelni zanim opuściły kuchenny próg. Zgromadzona w salonie grupa długo na nie oczekiwała, nie kryjąc zdziwienia, że odgrzanie pierogów może tyle czasu zajmować. Ale cisza, nikomu nie powiecie, prawda? :)

Teraz gdziekolwiek widzę te kędzierzawe liście nie jestem w stanie się im oprzeć i choć kilka musi wylądować w mojej torbie. Nie jestem najlepsza w wyrabianiu ciasta pierogowego. Mistrzem w naszym domu jest tata. Mama jest genialna w przygotowywaniu farszu, nikt nie doprawi go tak jak ona. My z bratem zawsze sklejamy pierogi, w tym jesteśmy dobrzy, naprawdę dobrzy...

Ostatnio, gdy zakupiłam dużą pakę jarmużu od Majlertów, postanowiłam sama zabrać się za bary z pierogowym szaleństwem. 

Ciasto, oczywiście wg rodzinnych receptur (niewiele odbiegający od znanych 450ml mąki na 250ml wody). Najważniejsze to wyczuć ten moment, gdy ciasto ma właściwą konsystencję. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie coraz bardziej lepkie i będzie wręcz domagało się większej ilości mąki. Grubość na jaką rozwałkujecie ciasto zostawiam już Waszym upodobaniom.

Farsz , grunt to idealnie go doprawić. Tu zdałam się na Joasię, doprecyzowując tylko jej przepis.

Efekt obejrzyjcie sami.


Pierogi z jarmużem i cheddarem

oryginalny przepis pochodzi od Joasi
(na 25 sztuk)

Składniki:
na ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

na farsz:
250g jarmużu (ok. 10-12 liści)
1 łyżka oliwy
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 jajko
200g cheddara
sól do smaku

Przygotowanie:
Na początek zajmijcie się farszem. Jarmuż dokładnie umyjcie, wytnijcie nerwy, porwijcie na mniejsze kawałki i sparzcie wrzącą wodą. Osuszcie na sicie. Osuszony pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Czosnek rozgniećcie, by uwolnić jego aromat i bardzo drobno posiekajcie. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie posiekaną cebulę, zeszklijcie. Dodajcie posiekany czosnek, smażcie przez chwilę, by smak rozprzestrzenił się na całą patelnię. Następnie dodajcie osączony jarmuż, duście przez 3-4 minuty. Doprawcie gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. 

Zdejmijcie z ognia, ostudźcie. Dodajcie rozkłócone jajko i starty cheddar, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na bok na czas przygotowywania ciasta.

Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie szczyptę soli, wymieszajcie. Następnie wlejcie wodę. Zagniećcie elastyczne ciasto (nie powinno być twarde - jeśli takie jest, to dolejcie odrobinę ciepłej wody). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut pod ściereczką, by odpoczęło.

Gdy ciasto będzie już "wypoczęte" cienko je rozwałkujcie. Wykrawajcie szklanką koła o średnicy 10cm. Na każde nakładajcie około 1 łyżki farszu, złóżcie je na pół i zlepcie pierogi.  Przygotowane pierogi układajcie na ściereczce.

W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie szczyptę soli. Wrzucajcie gotowe pierogi do wrzątku. Gotujcie do wypłynięcia.

Podawajcie od razu, z podsmażoną na oliwie cebulką lub odsmażane z patelni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.