Skoro już jesień wkradła się do mojej kuchni i zadomowiła się w niej na dobre, to nie może w niej zabraknąć rozgrzewających zup. Nic lepiej nie ogrzewa skostniałych dłoni niż kubek ciepłej zupy.
Dziś niech to będzie dyniowa. Głównymi składnikami podobnie jak we wczorajszych plackach są dynia i jarmuż. Rozgrzewający imbir i aromatyczny kmin sprawią, że z pewnością sięgniecie po dokładkę.
Zupa dyniowa z dodatkiem jabłka i chipsami z jarmużu
(na 2 duże porcje)
Składniki:
na zupę:
300g obranej dyni
1 jabłko
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
kawałek świeżego imbiru (ok. 0,5cm)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 listek laurowy
1 kulka ziela angielskiego
2 szklanki bulionu warzywnego
na chipsy:
2 duże łodygi jarmużu
1/2 łyżeczki oliwy
plus do wykończenia:
śmietana
Przygotowanie:
Dynię i jabłko pokrójcie w większą kostkę. Cebulę drobno posiekajcie. Imbir obierzcie łyżeczką i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajcie pokrojoną dynię i jabłko, smażcie, aż się lekko skarmelizują. Doprawcie świeżo startym imbirem i kminem, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie listek laurowy i ziele angielskie, zalejcie bulionem. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut.
Piekarnik rozgrzejcie do 130 stopni (górna i dolna grzałka).
Jarmuż opłuczcie, dokładnie osuszcie papierowym ręcznikiem. Usuńcie łykowate części, porwijcie palcami na mniejsze kawałki. Oliwę wylejcie na dłonie i natrzyjcie nimi jarmuż. Naoliwione kawałki jarmużu ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie przez 10 minut, przekręćcie na drugą stronę i pieczcie przez kolejne 10 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odłóżcie na bok.
Z zupy wyciągnijcie listek laurowy i ziele angielskie. Zupę dokładnie zmiksujcie.
Podawajcie od razu z łyżeczką śmietany (lekko rozciągniętej po zupie) i z chipsami z jarmużu. Smacznego!
Wspaniala zupka! Jest w niej wszystko to, co lubie. Na pewno siegnelabym po dokladke ;)
OdpowiedzUsuńpomarańczowa, kremowa i delikatna- wręcz idealna!
OdpowiedzUsuń