sobota, 6 września 2014

Pomidory i śliwki. Sos, nie tylko do pizzy.


Sierpień i wrzesień to dla mnie czas na zamykanie w słoiczkach smaków lata. W sierpniu były śliwki, na pewno zimą nam ich smaku nie zabraknie. Teraz zaczynam przetwarzać pomidory, przede mną jeszcze te pieczone od Moniki, przecier pomidorowy na zupę czy różnego rodzaju sosy. Jak na przykład ten dzisiejszy.

Ja wykorzystałam go do pizzy, ale pomysłów jest wiele - do mielonego mięsa, do grillowanego mięsa, jako sos do makaronu... zresztą sami spróbujcie i zdecydujcie!

Sos pomidorowo-śliwkowy

przepis własny
(na 400ml)

Składniki:
400g pomidorów (mogą być z puszki)
4 większe dojrzałe śliwki
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka brązowego cukru
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i pokrójcie na małe kawałki. Jeśli używacie pomidorów z puszki (pomińcie ten etap).

Śliwki przekrójcie na pół, usuńcie pestki i pokrójcie w małą kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Papryczkę chilli rozkrójcie i usuńcie gniazda nasienne (jeśli lubicie ostre sosy, to ich nie usuwajcie), drobno posiekajcie.

Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i zeszklijcie. Następnie dodajcie pokrojone pomidory, śliwki i chilli, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie przez 30 minut, aż sos zgęstnieje (co jakiś czas mieszajcie, by nie przypalić sosu).

Przechowujcie przez 2 tygodnie zamknięte w lodówce, lub zapasteryzujcie i wykorzystujcie zimą. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Łał! wygląda bajecznie! jestem niesamowicie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! dzisiaj zaczynam pomidorowe przetwarzanie.
    Kupuję ten sos ze śliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny sosik! Słodko-słony, takie lubię :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię owocowe dodatki do mięs. Fajny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem niezmiernie ciekawa tego połączenia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis. Właśnie próbuję zastąpić śliwki surowe śliwkami suszonymi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sos wyszedł równie smaczny ale kolor zdecydowanie ciemniejszy.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.