środa, 10 września 2014

Śliwki i imbir. Tymianek i sok z cytryny. Sos.


Ostatni już przepis ze śliwkowego szaleństwa, które zafundowałam sobie w połowie sierpnia, gdy trafiła do mnie skrzynka tych dojrzałych owoców. 

Ten przepis zachwycił mnie swoim kolorem, jak tylko zobaczyłam. Na szczęście okazało się, że jest całkowicie naturalny, a nie przerobiony w programie graficznym. Do tego ten niesamowity smak. Mocno pachnący imbirem i tymiankiem. Do wczesnojesiennych sałatek, do mięs na zimno i dojrzałych serów.


Śliwkowy sos tymiankowo-imbirowy

oryginalny przepis pochodzi ze strony 84thand3rd.com
(na 750ml)

Składniki:
1kg śliwek
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
6 gałązek tymianku
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Śliwki umyjcie, przekrójcie na pół i usuńcie pestki, pokrójcie na mniejsze kawałki.

Do dużego rondla wrzućcie pokrojone śliwki, starty imbir, tymianek, sok z cytryny i wodę, doprowadźcie do wrzenia. Następnie zmniejszcie ogień i duście przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec usuńcie gałązki tymianku. Zmiksujcie na gładko. 

Przechowujcie w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!

***

Jeśli szukacie śliwkowych inspiracji przypominam, że możecie skorzystać z zakładki http://lubietogotowanie.blogspot.com/search/label/sliwki

3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę pysznie i ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Ja też lubię śliwkowe sosy. Produkuję je od tamtych letnich śliwek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zacisze Kuchni, dziękuję :) Smakuje jeszcze lepiej!

    Amber, dziękuję :) Śliwkowe sosy mają w sobie bardzo dużo potencjału :) Czyli można powiedzieć, że śliwkujemy razem ;)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.