Jedna z najsmaczniejszych i najprostszych przekąsek jakie ostatnio zrobiłam. Topinambur zakupiony z myślą o zupie, koniec końców skończył taplając się w mocno rozgrzanym oleju. Następnie wylądował na łóżku z papierowego ręcznika, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem wystarczy przemieszać je z solą. Tadam, przekąska gotowa!
Na Sylwestra i karnawałowe przyjęcia sprawdzi się idealnie.
Chipsy z topinambura
przepis własnySkładniki:
500g bulw topinambura
1 szklanka oleju do smażenia
1 łyżeczka soli rozmarynowo-pomarańczowej (ze str. 18 1. numeru GRYZu)
Przygotowanie:
Topinambur obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem.
W garnku rozgrzejcie olej. Wrzucajcie pokrojony topinambur partiami (u mnie było 5 partii) na rozgrzany olej. Smażcie do zezłocenia. Osączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do miski wsypcie sól, dodajcie osączone chipsy i delikatnie wymieszajcie. Podawajcie od razu. Smacznego!
świetna przekąska!
OdpowiedzUsuńJa piekłam topinambura w piekarniku w formie frytek. Smażonego na oleju jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń