środa, 22 kwietnia 2015

Racuchy bananowo-gryczane. Śniadanie na słodko.


Jak najlepiej zacząć dzień? 

Można długo wylegiwać się w łóżku... choć w przypadku tych pracujących na etat w godzinach 9-17, to raczej w tygodniu za długo się nie da. No, chyba że w weekend, ale wtedy to zupełnie inna historia.

Można przebiec rano swój ulubiony dystans i nałapać endorfin do dalszego funkcjonowania. Można też wsiąść na rower miejski i pojechać do pracy. Ja tak ostatnio robię i polecam każdemu, nie tylko w stolicy :)

Można też zacząć ten dzień od przygotowania banalnie prostych placuszków. Tylko 5 składników, maksymalnie 20 minut przygotowania i pyszne śniadanie gotowe! Ja czekam tylko, aż ociepli się na tyle, by móc o poranku zjeść takie śniadanie na balkonie i wystawić twarz do słońca...

Placuszki bananowo-gryczane

przepis własny
(na 8 sztuk)

Składniki:

1 banan (bardzo dojrzały)
150ml kefiru
1 duża kropla pasty waniliowej
100g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

plus
olej do smażenia
gęsty jogurt i szczypta cynamonu do podania

Przygotowanie:

Banana dokładnie zmiksujcie z kefirem i pastą waniliową. W misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie kefir z bananem, dokładnie wymieszajcie.

Rozgrzejcie patelnię z 1 łyżką oleju (wybierzcie patelnię z nieprzywierającym dnem). Nakładajcie po 1 czubatej łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażcie na złoty kolor z obu stron.

Podawajcie z gęstym jogurtem, oprószone cynamonem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Coś cudownego. Połączenie zdrowych i smacznych rzeczy to najlepsza rzecz pod słońcem!

    Dziękuję za przepis, napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkie Abstrakcje, koniecznie podziel się efektem! :)

      Usuń
  2. Faktycznie, 20 minut i można mieć coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.