poniedziałek, 8 listopada 2010

Cukinia i pomidory. Tapenade i bazylia. Tagliatelle.


Tym razem wpływy kuchni włoskiej są niezaprzeczalne, a wertowanie Podróży kulinarnych z tego zakątka starego kontynentu tym bardziej :)


Tagliatelle z grillowanymi warzywami i tapenade

oryginalny przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska (z serii Kulinarne podróże)
(na 6 porcji)

Składniki:
4 średnie cukinie
250g pomidorków koktajlowych
400g makaronu tagliatelle
1/2 szklanki liści bazylii
300g tapenade

Przygotowanie:
Cukinię i pomidory umyjcie. Odetnijcie czubki cukinii, przekrójcie ją wzdłuż, posmarujcie oliwą z obu stron. Pomidorki również posmarujcie oliwą. Grillujcie przez kilka minut. 

W tym czasie ugotujcie makaron al dente. 

Wszystkie składniki (makaron, grillowane warzywa i tapenade) dokładnie wymieszajcie. Podawajcie udekorowane liśćmi bazylii. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wloska kuchnie i wszelkiego rodzaju makarony. Twoja propozycja juz przypadla mi do gustu, mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ta kolorystyka na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tu pysznych smaków i kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Majko, polecam! Klimat Italii niesamowicie wyczuwalny w kuchni :))

    Asiejko, Paulo, dziękuję!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. podpisuję się w pełni pod majką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgo., niezmiernie dziękuję :)
    Zachęcam do wypróbowania.

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.