czwartek, 17 października 2013

Dynia i kmin. Czosnek i suszone pomidory. Jesienna zupa.


Najbardziej wszechstronne jesienne warzywo? Gdyby mi ktoś zadał takie pytanie, to pierwsza do głowy przyszłaby mi dynia. Gdy tylko zaczyna się sezon piekarnik idzie w ruch i w różnych odsłonach gości na naszym stole. Najłatwiej przygotować ją pieczoną (nie trzeba jej nawet obierać ze skórki!) z dodatkiem Waszych ulubionych przypraw. Wersja wytrawna? Wersja na słodko? Wszystko zależy tylko od Waszej wyobraźni.Taką upieczoną dynię można zjeść samą, lub wykorzystać do zup czy sałatek.

Dzisiaj skusiłam się na połączenie dyni z kminem rzymskim.Całość razem z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem skończyła w jednym garnku. Z tego połączenia powstała pyszna kremowa zupa, którą Wam gorąco polecam.


Zupa krem z pieczonej dyni i z suszonymi pomidorami

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:
400g dyni (najlepsza będzie hokkaido)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3-4 ząbki czosnku
5-6 suszone pomidory
500ml bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 do 1 łyżeczki wędzonej soli (doprawcie do smaku)
pieprz do smaku

plus do dekoracji
uprażone pestki dyni

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

W misce wymieszajcie oliwę z kminem. Dodajcie pokrojoną w grubą kostkę dynię i nieobrane ząbki czosnku, dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika, pieczcie przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.

Dynię od razu przełóżcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. Czosnek obierzcie i dodajcie do dyni. Całość zalejcie bulionem warzywnym, dodajcie suszone pomidory, doprowadźcie do wrzenia, a potem zmniejszcie ogień i gotujcie przez 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawcie wędzoną papryką i solą, dodajcie pieprzu do smaku. Całość zmiksujcie na gładko.

Podawajcie na ciepło udekorowane prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. U nas tez nie schodzi ze stołu. Dodatek suszonych pomidorów musi być niezły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kminem robiłam krem z dyni, ale bez pomidorków. Musiała być przepyszna.

    Pozdrawiam seerdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, dzięki pomidorom zupa dostaje lekko kwaskowatego smaku :)

    Monica, kmin i dynia to bardzo udane połączenie.Była pyszna!

    Kamciss, dyniowe mają ten aksamit w sobie :)

    pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudownie gęsta... Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny kolor zupki i jakie kubki fajne masz!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gin, dziękuję :) Lubię takie gęste zupy.

    Majanko, dziękuję! Kubeczki kupione kiedyś jak byłam u rodziców. Do jesiennych zup są idealne :)

    pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.