czwartek, 19 grudnia 2013

Rozmaryn i cytryna. Harissa. Czerwone wino i tymianek. Sól po trzykroć.


Bardzo lubię dawać przyjaciołom i znajomym jadalne prezenty, które wcześniej sama przygotowałam. Lubię, gdy obdarowana osoba z zaciekawieniem najpierw ogląda słoiczek, otwiera, wącha i próbuje... Dzisiejszych nie będą mogli wypróbować od razu, bo sól ma to do siebie, że najlepiej smakuje jako dodatek, a nie danie główne.

W tym roku przygotowałam trzy różne wersje:   
* rozmarynowo-cytrynową - bardzo delikatną, która bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do ryb.
* z dodatkiem harissy - dla amatorów ostrych smaków. Idealnie sprawdzi się do dań rodem z północnej Afryki, np. marokańskich tajine.  
* winno-tymiankową - o zdecydowanym smaku. Skoncentrowane wino nadaje jej cudownego głębokiego fioletowego koloru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z wołowiną.

Zatem jeśli nie macie jeszcze pomysłów na prezenty dla bliskich, to może warto wyskoczyć do sklepu spożywczego i przygotować im takie homemade słoiczki?


Sól rozmarynowo-cytrynowa

przepis własny
(na 1 słoiczek o pojemności 200ml)

Składniki:
1 łyżka igiełek romarynu
otarta skórka z 1/2 cytryny
3/4 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:
Rozmaryn i skórkę cytrynowo drobno posiekajcie, wrzućcie do moździerza. Dodajcie sól i ucierajcie tak długo, aż zmieni kolor. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie rozgarnijcie dłonią, by rozłożyła się na całej blasze. Suszcie przez ok. 10-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni (górna i dolna grzałka). Po tym czasie wyłączcie piekarnik, otwórzcie drzwiczki szeroko i  zostawcie sól w środku do ostygnięcia. Gdy już osiągnie temperaturę pokojową przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie.

***


Sól na ostro

inspiracja pochodzi ze strony offbeathome.com
(na 1 słoiczek o pojemności 215ml)

Składniki:
3/4 szklanki gruboziarnistej soli
6 łyżeczek domowej harissy

Przygotowanie:
Sól i harissę utrzyjcie w moździerzu (tylko do dokładnego zabarwienia soli). Suszcie podobnie jak sól rozmarynowo-cytrynową. Gdy ostygnie przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie.

****

 

Sól winno-tymiankowa

oryginalny przepis pochodzi ze strony twolovesstudio.com
(na 1 słoiczek o pojemności 200ml)

Składniki:
1 szklanka czerwonego pół wytrawnego wina
2 gałązki tymianku (użyłam suszonego)
3/4 szklanki gruboziarnistej soli

Przygotowanie:
Do rondla wlejcie wino, dodajcie tymianek. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut do czasu aż wino, będzie miało konsystencję gęstego syropu. Usuńcie gałązki tymianku, do rondla wsypcie sól i dokładnie wymieszajcie, aż syrop dokładnie pokryje każde ziarenko soli. Suszcie podobnie jak pozostałe sole. Gdy już całkowicie wyschnie i ostygnie przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie.

1 komentarz:

  1. Ależ ta winna sól ma kolor! Taki prezent na każdym chyba zrobiłby wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.