piątek, 16 maja 2014

Rabarbar, cukier i kardamon. Z piekarnika. Dżem.


Nie lubię takich dni jak dziś. Gdy cały dzień pada, ciśnienie leci na łeb na szyję, ja siedzę bez kawy (w sumie to sama nie wiem dlaczego) i gdy nie chce się nic, absolutnie nic. Jedyne o czym marzę to koc, gorąca herbata i może słoiczek czegoś słodkiego. Słodkiego, co ukoi wewnętrzne niepokoje i sprawi, że się zachce ruszyć przed siebie :)

Żałuję, że dziś do pracy nie wzięłam ze sobą jednego małego słoiczka dżemu z rabarbaru, jaki ostatnio zrobiłam.. Kwaśność rabarbaru przełamana słodyczą cukru i lekką cierpkością kardamonu. Łyżeczka tego cudeńka pomogłaby w kilka sekund... Ale niestety jak ktoś jest gapa (jak ja), to musi się obejść oglądaniem zdjęć. 

A Wam radzę, jeśli macie w spiżarni rabarbar, taki pieczony dżem przygotować. Zauroczy Was równie szybko jak mnie. Smacznego!


Dżem z rabarbaru (pieczony w piekarniku)

oryginalny przepis pochodzi ze strony www.dailymail.co.uk
(na 1 mały słoiczek 150g)

Składniki:
270g łodyg rabarbaru
150g drobnego cukru
1/4 łyżeczki kardamonu 

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka). 

Rabarbar obierzcie i pokrójcie na kawałki o grubości 1cm. W misce wymieszajcie dokładnie pokrojony rabarbar z cukrem i kardamonem, odstawcie na kilka minut. 

Przełóżcie do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozłóżcie rabarbar. Wstawcie (przykryte folią aluminiową) do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 40 minut. Po tym czasie zdejmijcie folię, dokładnie przemieszajcie. Pieczcie przez kolejne 20 minut bez przykrycia, w połowie czasu mieszając.

Przygotowany (jeszcze gorący) dżem przełóżcie do wyparzonych słoiczków. Zamknijcie jeszcze ciepły. Przechowujcie niepasteryzowany w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nawet nie wiedziałam, ze z rabarbaru można zrobić dżem! To musi być pyszne :) a w dodatku wydaje się bardzo proste w zrobieniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koko, można i to jaki! W pracy już się zachwycają, tym jakże skomplikowanym przepisem :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.