niedziela, 1 czerwca 2014

Pomidory i rabarbar. Brandy i bulion warzywny. Sos barbeque.


Wsiadam do auta (ciągle jako pasażer) i czekam, aż Luby przekręci kluczyk w stacyjce... Zwykle zaraz potem następuje ten znajomy warkot, na który z reguły się nie zwracam uwagi, bo szeroka droga przed nami. Tym razem jednak nic takiego się nie wydarzyło, a była nas cała gromadka. Oczekiwaliśmy raczej wyprawy za miasto, kiełbasek pieczonych nad ogniskiem, ziemniaków z ogniska i niedzielnego biegania po lesie. Niestety rzeczywistość niecnie pokrzyżowała nasze plany.

Godzinna akcja reanimacja rozładowanemu akumulatorowi nie pomogła, więc postanowiliśmy zostać w domu. Mama Połówka ugościła nas pyszną karkówką z młodą kapustą. Do tego mega wielki puchar lodów. I można się odturlać do domu :)

***

A ja miałam ze sobą w torebce mały słoiczek pomidorowo-rabarbarowego sosu barbeque, który do kiełbasek pasowałby idealnie. Na szczęście sezon ogniskowo-grillowy dopiero nabiera rozpędu, więc jeszcze nie raz go użyję. Wam pokazuję go już dziś, bo warto go wykorzystać przy najbliższym weekendowym grillowaniu.


Pomidorowo-rabarbarowy sos barbeque

inspiracja pochodzi ze strony dinnerwithjulie.com
(na 1 szklankę sosu) 

Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 szklanka drobno pokrojonego rabarbaru (ok. 275g)
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki brandy
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
świeżo młotkowany pieprz
sól do smaku

Przygotowanie: 
Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Rabarbar pokrójcie na małe kawałki.

Na patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie pokrojone cebulę i rabarbar, zeszklijcie. Dodajcie brązowy cukier, podsmażajcie przez chwilę. Gdy cukier się rozpuści, dodajcie brandy, ponownie wymieszajcie. Gdy alkohol odparuje, dodajcie pomidory z puszki, ostrą paprykę i bulion. Gotujcie przez 35-40 minut na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje.

Na koniec zmiksujcie, doprawcie pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pewnie znalazłoby się 1000 różnych zastosowań do tego pysznego sosu, na zdjęciach prezentuje się wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brandy w tym sosie to musi być to!
    Wykorzystam przepis,dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Veggie, dziękuję! Z pewnością będę go testować z różnymi smakołykami, nie tylko z mięsem :)

    Amber, wykorzystaj i koniecznie daj znać, jak Ci smakowało! :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.