wtorek, 5 sierpnia 2014

Niepalona kasza gryczana i bakłażan. Pomidorki koktajlowe i olej rzepakowy. Sałatka.


Zapatrzyłam się na sałatkę Ady przypomniałam sobie jak lubię sałatki w słoiczku. Nie tylko wyglądają ładnie, to jeszcze ich niecodzienne podanie sprawia, że stają się niezwykle łatwe do transportowania. Pamiętaj tylko, żeby nie polewać jej sosem od razu, tylko przed samym podaniem.

Taką sałatkę możesz bezpiecznie zabrać ze sobą w torebce do pracy lub w rowerowym koszyczku dojechać na piknik. Lato ostatnio szaleje z temperaturami (i burzami wieczorami), że warto też pomyśleć o schłodzeniu się nad wodą. Jeśli tylko masz taką możliwość, to korzystaj z pogody i z przepisu na pożywną sałatkę :)

Dzięki niepalonej kaszy gryczanej zwyczajny bakłażan i pomidorki koktajlowe nabierają wyrazu i ten dressing na bazie oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)... ech, no po prostu spróbuj sam!



Sałatka z niepalonej kaszy gryczanej, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
100g suchej niepalonej kaszy gryczanej
150g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1 mały bakłażan (ok. 200g)
garść natki pietruszki
garść liści bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

na dressing limonkowo-tymiankowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka igiełek tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekrajamy wzdłuż, a następnie kroimy w półplasterki (ok. 4-5mm), delikatnie oprószamy solą, wkładamy do miski i odstawiamy na bok.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Po ugotowaniu odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej przygotowanego bakłażana (razem z solą) i grillujemy przez 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Gdy kasza i bakłażan będą całkiem ostudzone wrzucamy je do miski. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, drobno posiekaną cebulę i porwane liście bazylii i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem, ponownie mieszamy.

Do małego słoiczka wlewamy wszystkie składniki dressingu, szczelnie zamykamy i kilkukrotnie wstrząsa,u, aż powstanie jednolity sos.

Sałatkę podajemy na zimno polaną sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.