czwartek, 6 listopada 2014

Jarmuż i biała fasola. Bulion i ogrzane ręce. Zupa.


Liczy się wygląd czy wnętrze?

Są takie dania, które bez względu na to jak wystylizowane nie będą dobrze wyglądać. Tak też jest z zupą, którą chcę się z Wami dziś podzielić - fasolowa z jarmużem.

Większość zielonych warzyw liściastych (np. szpinak i jarmuż) wraz z długim czasem gotowania traci swój cudownie soczysty kolor i zamienia go w szaro-bury odcień zgniłej zieleni. W naszym domu tego typu zupy zyskały właśnie przydomek "bagiennych". Nie zmienia to faktu, że każda tego typu zupa choć swoim wyglądem nie zachęca, to rekompensuje smakiem.


Zupa fasolowa z jarmużem

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
1 puszka białej fasoli
4 łodygi jarmużu
1 biała cebula
1 łyżka oliwy
3 szklanki bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 ziele angielskie
sól i pieprz do smaku

plus do dekoracji
gałązka jarmużu

Przygotowanie:
Jarmuż umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i usuńcie łykowate części. Posiekajcie na grubsze kawałki. Cebulę drobno posiekajcie.

W garnku rozgrzejcie oliwę, dodajcie pokrojoną cebulę, zeszklijcie. Następnie dodajcie pokrojony jarmuż, duście aż zmięknie. Zalejcie bulionem warzywnym, dodajcie listki laurowe i ziele angielskie. Gotujcie na małym ogniu. Gdy doprowadzicie zupę do wrzenia gotujcie przez 10 minut. Następnie usuńcie listki laurowe i ziele angielskie, dodajcie osączoną fasolę (bez 2 łyżek, które odłóżcie do dekoracji). Gotujcie przez kolejne 15 minut.

Następnie zdejmijcie z ognia i dokładnie zmiksujcie.

Podawajcie od razu udekorowane gałązką jarmużu i łyżeczką fasoli. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.