środa, 26 listopada 2014

Śledzie i jabłko. Kapary i majonez. Sałatka.


Kochani, witajcie po dłuższej przerwie! :) Gdy pisałam ostatni post nie sądziłam, że nowe wyzwania w pracy i okołoblogowe projekty wciągną mnie tak mocno, że na pisanie nie wystarczy już czasu. Mam jednak nadzieję, że nie zapomnieliście o Waszym źródle kulinarnych inspiracji :)

Dla tych, którym pamięć lekko się przykurzyła proponuję prostą sałatkę śledziową z dodatkiem jabłka i kaparów.Na śniadanie lub kolację do kromki ulubionego chleba sprawdzi się idealnie.



Sałatka śledziowa z jabłkiem i kaparami

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
4 płaty śledziowe
1 jabłko
3 łyżki kaparów
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

plus
mleko do namoczenia śledzi
gałązki koperku do dekoracji

Przygotowanie:
Płaty zalejcie mlekiem i odstawcie na 30 minut do namoczenia. Następnie osączcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Śledzia pokrójcie na ok. 5mm plasterki.

Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.

Śledzie i jabłko wrzućcie do miski, dodajcie kapary i majonez, dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Wstawcie do lodówki na ok. godzinę, do schłodzenia.

Podawajcie z ulubionym pieczywem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam sałatki śledziowe, ale póki co praktykuję taką z jabłkiem i czerwoną cebulą ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.