Te bułeczki znalazłam u Majany, która z kolei odnalazła fantazyjne bułeczki u Dorotus. Spodobał mi się opis, że można je modelować niczym plastelinę. I do tego to niezła zabawa.... nie tylko dla dzieci.
Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować oryginalny przepis - dodałam oregano i starty ser Correggio do posypania.
Fantazyjne bułeczki
oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl
(na 12 sztuk)
Składniki:
475g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
275 ml wody
1 łyżka oregano
do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka wody
do posypania:
oregano
starty ser Correggio
Przygotowanie:
Do miski wsypcie mąkę, sól, drożdże, oregano i cukier, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie rozpuszczone masło i wodę, ponownie wymieszajcie. Ciasto wyłóżcie na omączony blat i wyrabiajcie przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką.
Po tym czasie podzielcie ciasto na 12 równych części i formujcie z nich bułeczki w kształcie supełka. Każdy kawałek ciasta rozciągnijcie na długość około 20 cm (najlepiej je zrolować) i zrobić supełek. Tak przygotowane bułeczki ułóżcie na blasze, przykryjcie wilgotną ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarujcie je jajkiem rozkłóconym z wodą, posypcie serem i oregano. Pieczcie przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studźcie je na kratce. Najlepiej smakują świeże. Smacznego!
Po tym czasie podzielcie ciasto na 12 równych części i formujcie z nich bułeczki w kształcie supełka. Każdy kawałek ciasta rozciągnijcie na długość około 20 cm (najlepiej je zrolować) i zrobić supełek. Tak przygotowane bułeczki ułóżcie na blasze, przykryjcie wilgotną ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarujcie je jajkiem rozkłóconym z wodą, posypcie serem i oregano. Pieczcie przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studźcie je na kratce. Najlepiej smakują świeże. Smacznego!
Piękne są!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka zabawę ciastem. Lubię pleść a później patrzeć co z tego urosło. Przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńsa cudne:) urocze i pyszniutkie supelki:)
OdpowiedzUsuńKornik, Aga, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńEwelajna, to bardzo fajna zabawa... następnym razem zrobię ich więcej :)
pozdrawiam serdecznie!
urocze, urocze, urocze! piękne ;]
OdpowiedzUsuńFajne supełki, zdają się mówić "zjedz nas" :)
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNobleva, oj mówią, mówią... a do mnie teraz upiecz nas jeszcze :))))
pozdrawiam serdecznie!
ślicznie wyglądają! i jako domowe z pewnością pysznie smakują
OdpowiedzUsuńKaś, dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńA smakują wspaniale, jak tylko mogą domowe bułeczki!
pozdrawiam serdecznie!