sobota, 14 maja 2011

Orzechowo-serowe smarowidło do chleba


Urodzinowe menu, część II. Dzisiaj mam dla Was propozycję kolejnego ciekawego smarowidła do chleba. W jednej miseczce ukryły się niezwykle aromatyczne suszone pomidory, zdecydowane w smaku parmezan i orzechy włoskie oraz kremowa ricotta... Przepyszne połączenie. Spróbujcie sami!

ORZECHOWO-SEROWE SMAROWIDŁO DO CHLEBA

inspiracja ze strony bbcgoodfood.com

Składniki:
250g sera ricotta
50g orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka jogurtu naturalnego
świeżo zmielony zielony pieprz
sól

plus do dekoracji
kilka orzechów posiekanych

Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekać i uprażyć na patelni. W misce wymieszać ze sobą ser, orzechy, parmezan i jogurt. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać schłodzone z ulubionym pieczywem i posypane posiekanymi orzechami. Smacznego!




***

Przepis dodaję do akcji "Ekspresowo w kuchni" Karto_flanej:




Pozdrawiam serdecznie!

14 komentarzy:

  1. taka pasta musi być rewelacyjna w smaku. goście musieli zajadać się ze smakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i na pewno super smaczne połączenie, którym natchnęłaś mnie do zaeksperymentowania z nową wersją twarożkowej kolacji.:)
    Piękna prezentacja.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eve,świetna ta pasta i wygląd i pewnie smak też

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, swietna ta pasta! Bardzo lubie sery z orzechami, wiec jestem pewna, ze takie smarowidlo by mi zasmakowalo. Zreszta, niedlugo sie przekonam, bo zamierzam bezczelnie wykorzystac twoj pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwi, jest :) Jak patrzę na zdjęcia to znów mi jej się chce :D

    Lekka, dziękuję :) Eksperymentuj, eksperymentuj, z tego zawsze wychodzą ciekawe połączenia :)

    Margot, dziękuję :)) Dominują pomidory i orzechy, ale to bardzo dobre połączenie :)

    Maggie, dziękuję :) Ja się jeszcze zastanawiam jakby ta pasta z dodatkiem utartego sera pleśniowego smakowała zamiast parmezanu...

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam orzechy i sery, taka pasta to cudo wprost.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna pyszna pasta do chleba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam taki serek jakiejś znanej firmy właśnie z orzechami włoskimi - bardzo mi smakował. Spróbuję tej pasty, bo też raczej widzę ją wśród moich ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasinko, dokładnie :) Niebo w gębie :D

    Mikimama, i to jak!

    Arvén, będzie mi niezwykle miło :) Hmmm... to będę się musiała za nim w sklepie rozejrzeć.

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne polaczenie, musi byc smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne - coś w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubimy różne pasty do chleba, a ta wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Stanowczo do zapisania i wypróbowania!!! Eve, od Twoich zdjęć dostaje się niepohamowanego ślinotoku :)
    Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę zrobić. Co prawda wolę kremowe i miękkie konsystencje, ale orzechy w Twoim przepisie zdają się nadawać super fakturę tej paście :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.