Uwielbiam owsiane ciasteczka. Podobnie jak muffiny przygotowuje się ekspresowo, jeśli zapas płatków owsianych macie pod ręką.
Tym razem postanowiłam poeksperymentować i użyłam mąki ryżowej. Dzięki temu ciasteczka stały się cudownie chrupiące. Są idealnie słodkie, przełamane kwaśnością czarnej porzeczki. Jedne z lepszych jakie upiekłam!
Ciasteczka owsiano-jęczmienne z czarnymi porzeczkami
(na 18 sztuk)
Składniki:
125g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (dolna i górna grzałka).
W jednej misce wymieszajcie mąkę, oba rodzaje płatków, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyjcie masło z cukrem. Dodajcie jajko i miksujcie, aż do całkowitego połączenia składników. Przesypcie suche składniki i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie czarne porzeczki, ponownie wymieszajcie.
Nabierajcie po czubatej łyżce masy i zwilżonymi dłońmi formujcie kulki. Układajcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 25 minut. Ciastka będą lekko miękkie, więc delikatnie przenoście je na kratkę. Zostawcie, aż do całkowitego ostygnięcia.
Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
już zapisane do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń